У Фінляндії зробили першу у Північній Європі операцію з пересадки обличчя

 ТАСС

У лікарні медичного округу Гельсінкі і Уусімаа HUS на початку цього року була зроблена перша в Фінляндії та країнах Північної Європи операція з пересадки людського обличчя. У таких операціях мають потребу люди, які постраждалі від серйозних опіків, укусів тварин, сильних каліцтв, отриманих в результаті тих чи інших подій. Обличчя пересаджують від донора, у якого констатували смерть мозку.

При цьому необхідно, щоб і донор, і новий володар особи були однієї статі і віку. Сам по собі цей процес дуже складний - операція, яку провели у Фінляндії, стала лише 35-ю в світі. Поки невідомо, чи було пересаджено обличчя повністю або частково, а також хто став його власником. Як повідомила газета Helsingin Sanomat, приготування лікарі почали ще кілька років тому, в 2013 році вони оголосили, що шукають пацієнтів і донорів.

Перша операція по частковой трансплантації обличчя була проведена у Франції в 2005 році, тоді француженці Ізабель Дінуар, яку покусала собака, були пересаджені ніс, губи і підборіддя.

Першу в світі повну пересадку обличчя лікарі провели в березні 2010 року в Іспанії. Крім того, в серпні 2015 року в США відбулася найбільш велика операція з пересадки обличчя: постраждалий у пожежі Патрік Хардисон отримав не тільки нове обличчя, але також вуха і волосся.

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення