У Грузії скасували тюремне покарання за вживання марихуани

Суд визнав неконституційною норму, що передбачає тюремне покарання за вживання та придбання конопель для особистого користування — кара скасована. Про це йдеться на сайті Geomigrant

Ініціатором скасування норми Кримінального кодексу став апарат омбудсмена. Народний захисник обґрунтував свій позов тим, що покарання, передбачене в даних випадках є надмірним.

Раніше Конституційний суд визнав зміст правової норми, яка допускає позбавлення волі за придбання та зберігання марихуани для особистого користування, неконституційним.

Суд зазначив, що придбання і зберігання до 70 грамів марихуани саме по собі не вказує на мету або реальний ризик збуту, і позбавлення волі за таке діяння є негуманним поводженням, яке суперечить конституції.

Після рішення Конституційного суду в Грузії створилася ситуація, коли за зберігання 70 грам марихуани порушника не могли посадити у в'язницю або оштрафувати, однак у випадку, коли мова йшла про малі обсяги, наприклад, про 5 грам, людина підпадала під іншу статтю.

В ході розгляду позову народного захисника, суд прийшов до висновку, що норма про вживанні малої кількості марихуани повторює зміст норми, яка була скасована раніше.

«Конституційний суд Грузії вважає, що норма про вживанні малої кількості марихуани, а також придбання, зберігання і виготовлення в особистих цілях, повторює зміст вже визнаної неконституційною норми і визнав спірну норму неконституційною», — йдеться в повідомленні.

Найближчим часом суд продовжить розгляд питання про визнання неконституційною норми про тюремне покарання за повторне вживання, придбання, зберігання і виготовлення в особистих цілях інших наркотичних засобів.

Вживання наркотиків в Грузії є адміністративним покаранням, якщо порушника зловлять вперше, і кримінальним, якщо такий факт буде зафіксований повторно.

У період з січня по жовтень було зафіксовано близько 4 тисяч наркозлочинів, половина з яких пов'язана з повторним споживанням наркотиків.

Питання про декриміналізацію марихуани періодично стає темою гарячих суперечок у Грузії. Галасливі акції з вимогою скасування кримінальної відповідальності за вживання марихуани проводяться в Грузії все частіше.

Повної легалізації наркотиків в Грузії вимагає «Рух білого шуму». Остання акція цієї організації в центрі Тбілісі супроводжувалася сутичками з поліцією, декілька чоловік були затримані. «Рух білого шуму» і десятки неурядових організацій готують законопроект, який повинен вступити в парламент найближчим часом.

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення