У Грузії знову розгортаються протести з новими вимогами: фото з Тбілісі

У столиці Грузії зібралися тисячі прихильників опозиції, пише EURACTIV. Учора ввечері мітингувальники зібрались під будівлею парламенту з національними знаменами, прапорами ЄС та України.

9 квітня в історії сучасної Грузії – день пам'яті загиблих та день національної єдності. Цього дня грузини згадують жертв жорстокого розгону мирного антирадянського мітингу в центрі Тбілісі. Операція з придушення демонстрації розпочалася близько 4 ранку 9 квітня 1989 року. Військовослужбовці СРСР застосували проти беззбройних людей кийки, саперні лопатки та отруйні речовини. Загинув 21 демонстрант, більшість із них — молоді жінки. Близько 200 осіб було госпіталізовано, тисячі звернулися до лікувальних закладів у наступні дні. 9 квітня 1991 року був прийнятий Акт про відновлення незалежності країни.

Після успіху з відкликанням "закону про іноагентів", цього разу учасники конкретних вимог не висували. Лунали гасла на підтримку ув’язненого експрезидента Міхеїла Саакашвілі, Нікі Гварамії (один із засновників та директор телекомпанії "Мтаварі архі" та активіста Лазаре Григоріадіса. Також учасники акції виступили за європейське майбутнє Грузії, вимагали відставки уряду.

Як пише "Ехо Кавказу", мітинг "Разом – до Європи" організував опозиційний "Єдиний національний рух". Лідер партії "Єдиний національний рух" Леван Хабеішвілі озвучив ще кілька вимог до влади: негайна відставка суддів, проти яких запроваджено санкції, закон про деолігархізацію, судову реформу та реформу центральної виборчої комісії.

Мітинг завершився виконанням гімнів Грузії, України та Євросоюзу. Повідомлень про порушення не було. Чинна влада Грузії назвала мітинг 9 квітня "аморальним нахабством".

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення