У Харкові встановили автомат, який приймає пластик за винагороду

 СЕГОДНЯ

У дворі багатоповерхівки на вул. Серповій, 4-а, в районі станції метро "Наукова", з'явився незвичайний автомат, який тут же привернув увагу перехожих. Кілька днів люди з цікавістю спостерігають, як машина видає сувеніри в обмін на використані пластикові пляшки. Виявляється, таким чином небайдужі харків'яни хочуть привчити земляків до правильного сортування сміття і, можливо, незабаром подібні автомати стануть для міста звичайним явищем.

Розробники ноу-хау, як з'ясувалося, давно працюють над тим, щоб привчити українців до сортування сміття. Харків'янам вони знайомі, наприклад, по стильних контейнерах з написом "За чисте місто", які можна відшукати в центрі. Однак ініціатори прийшли до висновку, що самі по собі контейнери не несуть ніякого інформування і ніяк не схиляють людей до сортування відходів. Тому на світ і з'явився дослідний зразок автомата для збору пластикових пляшок.

"Ми не просто інформуємо людей за допомогою якихось плакатів і наклейок, а стимулюємо отримувати за це символічні призи, які приємні дітям, а згодом буде приємне і дорослим", – розповів "Сегодня" представник компанії-розробника Валерій Світличний.

Поки що за викинутий пластик дитина може отримати календарик, магніт або машинку. У майбутньому, якщо проект буде розвиватися, з автоматів будуть випадати картки з певною сумою балів, які згодом можна буде обміняти на призи в спеціальному інтернет-магазині, розробкою якого вже займаються.

Самі автомати виробляють в Харкові, причому ідея є унікальною, що наштовхнуло творців на його патентування. "Після запуску першого зразка у нас з'явилися нові конструктивні рішення, зокрема щодо захисту від вандалізму, – говорить Світличний. – В цілому проект знаходиться на первинній стадії, головне завдання зараз – визначитися остаточно з конструктивом, з економікою і подивитися, як реагують люди" .

За словами Валерія, можливо, такі автомати будуть з'являтися і в інших містах України, але лише після того, як розробники подадуть заявку на патент. В даний момент за тим, як наповнюється автомат, розробники стежать і регулярно забирають звідти вторсировину. Скільки вже вдалося зібрати пластика, вони ще не підраховували.

Екологи кажуть: масове впровадження подібних розробок для роздільного збору сміття – хороша ініціатива, яка дозволить Харкову йти в ногу з великими містами Європи.

"Весь світ пішов цим шляхом, і нам не потрібно винаходити велосипед. Повинна бути система не тільки покарань за неправильний викид сміття, а й заохочення за правильний, – міркує активіст "Зеленого фронту" Олег Перегон. – У США, наприклад, для дітей навіть випускають спеціальні розмальовки, де потрібно знайти шлях кожним видом відходів до своєї урни. З дитячого садка людей привчають до того, що папір потрібно викидати тільки до паперу, а скло тільки до скла".

Однак інформкампанію, яку ведуть в Харкові, Перегон вважає недостатньою, пропонуючи також розділити всі контейнери в місті в залежності від типу відходів.

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення