У Казахстані суд засудив голову Спілки журналістів до 6 років в'язниці

 Лівий берег

Суд у столиці Казахстану Астані в понеділок, 3 жовтня, засудив до шести років в'язниці за звинуваченням в ухиленні від сплати податків і розкраданні коштів голову місцевої спілки журналістів Сейткази Матаєва.

Крім Сейткази Матаєва - власника інформагентства КазТАГ і в 1991-1993 роках прес-секретаря президента Нурсултана Назарбаєва, - перед судом постав його син Асет, виконавчий директор КазТАГ. Матаєв-молодший отримав п'ять років в'язниці.

Процес в Есільському суді номер два Астани був відкритим. Вирок, який зачитав суддя Акболат Курмантаєв, транслювали он-лайн у соціальних мережах.

Прокуратура звинувачувала заарештованих у лютому Матаєвих у привласненні приблизно $1 млн з коштів, перерахованих з держбюджету в рамках контракту. Обидва заперечують порушення.

Казахська правозахисна організація Міжнародний фонд захисту свободи слова "Аділ соз" назвала вирок "наругою над законом і здоровим глуздом".

Комітет захисту журналістів, що базується в Нью-Йорку, виступив із коментарем напередодні вердикту, закликавши владу відмовитися від звинувачень.

"Влада Казахстану лише покриє себе ганьбою через це переслідування і утримання за ґратами... незалежних журналістів", - заявила координатор програм Комітету в Європі та Центральній Азії Ніна Огнянова.

Казахстан, яким Назарбаєв безроздільно керує з радянських часів, в останні роки запровадив більш жорсткі заходи стосовно і без того обмеженої в свободі слова преси, відзначають його критики і правозахисні організації. Вони пояснюють це бажанням влади придушити невдоволення населення падінням реальних доходів слідом за здешевленням нафти.

Наприкінці 2012 року місцевий суд закрив критично налаштований до влади журнал "Адам бол", звинувативши в "пропаганді війни". Раніше в цьому році засуджено до 18 місяців в'язниці власника і редактора новинного сайту Nakanune.kz Гузалію Байдалінову, звинувачену в поширенні неправдивої інформації, що становить загрозу громадському порядку. Пізніше вирок змінили на умовний термін.

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення