У Києві демонтують пам'ятник видатному льотчику

 44.ua

У Києві хочуть знести пам'ятник радянському пілотові Валерію Чкалову, який знаходиться в самому центрі міста. Про це в коментарі журналістам сказав глава Українського інституту національної пам'яті Володимир В'ятрович.

"У перелік пам'яток, які підлягають демонтажу, входить пам'ятник радянському пілотові Валерію Чкалову, який розташований в Шевченківському районі на вулиці Олеся Гончара", - сказав В'ятрович.

В офіційному списку не демонтованих пам'ятників Києва (Інституту нацпам'яті) зазначається, що об'єкт повинні знести у зв'язку з тим, що Чкалов "не має ніякого відношення до України".

Нагадаємо, що Валерій Чкалов 18-20 червня 1937 року здійснив переліт з Москви до Ванкувера (штат Вашингтон, США) через Північний полюс.

Випробував літаки різних типів і конструкцій. Із січня 1933 шеф-пілот в КБ Полікарпова. Випробував основні радянські винищувачі 30-х років: І-15, І-16 та І-153 «Чайка».

Він також брав участь у випробуваннях винищувачів танків «ВІТ-1», «ВІТ-2», а також важких бомбардувальників «ТБ-1», «ТБ-3», великої кількості досвідчених та експериментальних машин ОКБ Полікарпова. Автор нових фігур вищого пілотажу-висхідного штопора та уповільненої бочки.

Згідно з версією, викладеною дочкою Чкалова, Валерією Валеріївною, в загибелі льотчика винні НКВС, а також Йосип Сталін та Лаврентій Берія, які свідомо підводили Чкалова до смерті під час випробувального польоту

Досьє: Володимир Михайлович В'ятрович після школи поступив у Львівський національній університет ім.І.Франка, історичний факультет який закінчив у 1999 році.

14 вересня 2014 року ВО "Батьківщина" провела з'їзд партії, на якому було складено виборчий список на парламентські вибори. Серед кандидатів-мажоритарників також була кандидатура Володимира Михайловича.

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення