У Києві помер єдиний син українського режисера, перед яким ставав на коліна Анджей Вайда та захоплювався Фелліні (фото)

У Києві помер син відомого режисера Сергія Параджанова, Сурен Параджанов. Про це у вівторок, 28 вересня, повідомив у Facebook друг його батька й один з останніх фотографів Сергія Параджанова Юрій Мечитов.

Сурен Параджанов зіграв епізодичну роль у фільмі батька "Тіні забутих предків", а також брав участь у зйомках фільму "Параджанов: Остання весна".

Сергій Параджанов — вірменський та український кінорежисер, один із представників хвилі «українського поетичного кіно», який заснував в українському образотворчому мистецтві жанр колажу, створений на основі концептуалізму.

Міжнародне визнання прийшло до Параджанова після екранізації в 1964 повісті М. Коцюбинського «Тіні забутих предків».

Фільм отримав 39 міжнародних нагород, 28 призів на кінофестивалях (із них — 24 гран-прі) у двадцять одній країні. Параджанову надсилали свої вітання Фелліні, Антоніоні, Куросава, а польський режисер Анджей Вайда став перед Параджановим на коліна й поцілував руку, дякуючи за цей шедевр.

У 1965—1968 роках Параджанов разом з іншими відомими діячами української науки та культури, протестуючи проти масових політичних арештів в Україні, звертався у вищі партійні та державні органи з вимогою роз'яснити причини переслідувань українських інтелектуалів і виступав за проведення відкритих судових процесів, що мало б забезпечити справедливість розгляду справ. Неодноразово висловлювався за дотримання свободи слова у пресі.

17 березня 1973 був заарештований і засуджений до п'ятирічного ув'язнення

"Сурен-чик! За весь час мого спілкування з тобою я не встиг сказати тобі, що дуже люблю тебе. Скільки щастя, що ти одужав і повернувся до навчання і життя. Дорогий сину! У моєму житті сталася катастрофа. До неї ти не маєш ніякого відношення, тому ти повинен реагувати на це як чоловік. Прошу тебе не вникати в подробиці, проявити характер і знати, що час все поставить на свої місця. Мені шість місяців дуже важко без тебе і свободи, але важче було, коли ти хворів. Я, ще трохи, і не витримав би твоєї лікарняної муки. Ти витримав свої перші чоловічі випробування. Бережи себе", - писав Сергій Параджанов синові з в'язниці у 1974 році.

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення