У Києві вводять режим НС: що зміниться

Тим часом як українська влада планує посилити карантин через коронавірус, в Київській міській державній адміністрації ухвалили рішення про введення надзвичайної ситуації в Києві.

Про це повідомляє видання "РБК-Україна" з посиланням на слова першого заступника голови КМДА Миколи Поворозника.

Він зазначив, що документи зараз проходять юридичні процедури.

"Насправді, рішення про надзвичайну ситуацію введено державною надзвичайною комісією по всій території країни 10 березня. А ми позавчора підтвердили посилення обмежувальних заходів і ввели надзвичайну ситуацію на території міста Києва. Всі заходи, які є при надзвичайній ситуації, в Києві вже впроваджуються" , - заявив Поворозник.

Відзначимо, на засіданні Кабінетів міністрів глава МВС Арсен Аваков заявив, що уряд буде чекати рішення про введення надзвичайної ситуації в Києві в зв'язку з поширенням коронавірусу від влади міста.

Режим надзвичайної ситуації в Києві

Надзвичайна ситуація в Києві може бути введена, щоб уникнути поширення коронавірусу.

За словами адвокатів, режим надзвичайної ситуації дає постраждалим право на відшкодування матеріальної шкоди в результаті НС (в першу чергу, за рахунок коштів державного та місцевих бюджетів), а саме:

на надання (виплату) матеріальної допомоги (компенсації);

на забезпечення житлом;

на надання медичної і психологічної допомоги;

на надання гуманітарної допомоги;

на надання інших видів допомоги.

Що буде за порушення режиму НС

За порушення законодавства, яке регулює правовий режим НС, передбачено дисциплінарну, цивільно-правову, адміністративну і кримінальну відповідальність.

Нововведена стаття 44-3 КУпАП про відповідальність за порушення правил щодо карантину людей під час ЧС може застосовуватися як до громадян - штраф від 17000 до 34000 гривень, так і до посадових осіб - від 34 000 до 170 000 гривен.

Що стосується адміністративної відповідальності, то в статті 188-16 Кодексу України про адміністративні правопорушення (КУпАП) передбачена відповідальність за невиконання законних вимог посадових осіб центрального органу виконавчої влади. Посадові особи караються штрафом від 170 до 340 гривень. За повторне правопорушення протягом року - від 340 до 850 гривень.

Крім того, в ст. 35 (п. 5) КУпАП вчинення правопорушення в умовах стихійного лиха або за інших надзвичайних обставин визнається обставиною, що обтяжує відповідальність за адміністративне правопорушення.

Кримінальний кодекс України прямо не передбачає кримінальної відповідальності за порушення законодавства в сфері захисту громадян у разі НС

Однак під час надзвичайної ситуації можуть бути здійснені службові злочини, за яких винні особи будуть притягнуті до кримінальної відповідальності: зловживання службовим становищем, службова недбалість, прийняття пропозиції, обіцянки або одержання неправомірної вигоди службовою особою, привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем.

Чи можна буде залишати будинок

Режим надзвичайної ситуації не передбачає заборону виходити з дому, але передбачає можливість застосування заходів щодо обмеження пересування громадян, для чого має бути прийняте додаткове рішення.

Що ще зміниться в столиці

Крім того, при режимі надзвичайної ситуації можуть бути призначені спеціальні органи, які будуть контролювати важливі процеси. Це:

комісія з ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій;

керівник робіт по ліквідації надзвичайної ситуації:

штаб з ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій.

Також до ліквідації наслідків залучаються спеціалізовані медичні служби цивільного захисту, які формуються на базі медичних установ.

Медичний захист і забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення включає такі заходи:

надання медичної допомоги постраждалим внаслідок надзвичайних ситуацій:

використання сил і засобів установ охорони здоров'я незалежно від форми власності;

своєчасне проведення санітарно-протиепідемічних заходів;

завчасне створення і підготовка спеціальних медичних формувань;

освіту в умовах надзвичайних ситуацій необхідної кількості додаткових тимчасових мобільних медичних підрозділів або залучення додаткових закладів охорони здоров'я.

Також при введенні режиму надзвичайної ситуації в столиці можуть відбутися такі зміни:

збільшиться кількість медичного і спеціального майна і техніки;

підготовка і перепідготовка медичних працівників з надання екстреної медичної допомоги;

здійснення заходів з метою недопущення умов для виникнення і поширення інфекційних захворювань;

проведення моніторингу санітарно-гігієнічної та епідемічної ситуації;

санітарна охорона територій та суб'єктів господарювання в зоні надзвичайної ситуації.

Відзначимо, що, згідно із законодавством України, в країні існує три рівня обмежувальних заходів: підвищена готовність, режим надзвичайної ситуації і надзвичайний стан.

Державна служба з надзвичайних ситуацій пояснює, що надзвичайна ситуація не передбачає обмежень прав людини на відміну від надзвичайного стану.

Під час НС конституційні норми про права і свободи громадян можуть тимчасово бути обмежені. Наприклад, може бути заборона на волевиявлення, мітинги, а режим дня може контролюватися комендантською годиною, контролюється вільне переміщення громадян.

Де в Україні введено режим НС

Поки що в режим надзвичайної ситуації введений в Чернівецькій області, Радомишлі (Житомирська область) і в Київській області.

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення