У Китаї 27 чиновників поплатилися за помилковий смертний вирок

 BBC

Суд у Китаї притягнув до адміністративної відповідальності 27 поліцейських і чиновників за судову помилку 20-річної давності, яка призвела до страти молодої людини, повідомляє в понеділок, 1 лютого, BBC News.

Держслужбовці будуть оштрафовані. Крім того, один з пов'язаних з цією справою поліцейських Фен Чжімінь підозрюється в інших посадових порушеннях.

Приводом для розгляду став смертний вирок, винесений 18-річному юнакові на ім'я Хуугжилт (Huugjilt) в травні 1996 року.

Він був визнаний винним у вбивстві жінки,яке було вчинене 9 квітня того ж року. Хуугжилт разом зі своїми друзями виявив тіло жінки в громадському туалеті, після чого повідомив про це в поліцію. Слідство прийшло до висновку, що юнак і був вбивцею. Вирок привели у виконання у червні 1996-го.

Проте в 2005 році поліція затримала чоловіка, який зізнався в скоєнні даного злочину. В ході повторного розгляду стало відомо, що напад скоїв серійний вбивця Чжао Чжіхун.

Батьки страченого юнака тривалий час добивалися перегляду справи, але відповідне рішення було прийнято лише в 2014 році, після того як свідчення дав один з друзів страченого Ян Фен. У справі також враховувалися свідчення арештованого серійного вбивці і розбіжність зразків ДНК Хуугжилта із зразками на тілі вбитої.

Суд приніс вибачення батькам Хуугжилта і присудив виплатити компенсацію в розмірі 30 тисяч юанів (близько 5 тисяч доларів США). Адвокат, який представляє інтереси родичів страченого, повідомив журналістам, що має намір домагатися більшої компенсації від уряду.

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення