У Китаї в головній усипальниці стародавнього некрополя знайшли дорогоцінні артефакти

 ТАСС

Велика кількість золотих злитків у формі кінського копита і нефритових виробів китайські археологи знайшли в труні головною усипальниці стародавнього некрополя Хайхуньхоу. Про це повідомило агентство "Сіньхуа".

"З допомогою рейок ми зрушили кришку зовнішнього саркофага. Його довжина близько 3,4 м, ширина близько 1,6 м", - розповів співробітник археологічного дослідного інституту провінції Цзянсі Ян Цзюнь.

За словами археологів, наступний крок - отримати та вивчити всі виявлені в ньому артефакти, а також зробити розтин внутрішньої труни, в якій знаходяться останки покійного.

Вчені сподіваються, що їм вдасться знайти його печатку, що дозволить з точністю встановити особу господаря усипальниці.

Поряд з домовиной була знайдена лакована скриня, прикрашена витонченими малюнками з сусального золота, в якій, швидше за все, знаходиться одяг покійного.

Скриня оформлена зображеннями людей і тварин. Крім цього, в похованні досить добре збереглися нефритові коштовності найтоншої роботи, посуд, а також велика кількість золотих злитків у формі кінського копита.

Такі зливки використовувалися в якості грошей під час правління династії Західна Хань (206 до н. е. - 25 рік н. е).

Вчені припускають, що покійний мав високий статус і володів значним статком. Швидше за все, тут спочиває Лю Хе - "не імператор", який перебував на престолі всього 27 днів, після чого був повалений, як пояснюють в історичних джерелах, за "неналежну поведінку".

Раніше в некрополі було знайдено саме раннє зображення Конфуція, відомого китайського мислителя і філософа. Окрім цього, у ньому вчені виявили п'ять добре збережених колісниць і цілу бібліотеку - близько трьох тисяч дерев'яних і бамбукових дощечок.

Серед них - доповіді чиновників, медичні трактати і сільськогосподарські записи.

Некрополь Хайхуньхоу знаходиться недалеко від міста Наньчан на південно-сході Китаю. Його розкопки почалися в 2011 році. Площа поховання становить понад 40 тис. кв. метрів.

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення