У Криму засуджений перерізав собі горло в залі суду (фото)

У анексованому Криму ув'язнений перерізав собі горло прямо в залі суду. Так чоловік висловив свій протест проти переведення його до в'язниці РФ, повідомила на своїй сторінці у Facebook правозахисниця Тетяна Печончик.

Інцидент стався ще 11 травня, але відомо про це стало тільки зараз. У чому конкретно звинувачувався кримчанин, не повідомляється.

«Це Ельвіс Асанов. Громадянин України. Кримський татарин. 11 травня, протестуючи проти спроби засудження його кримським судом як російського громадянина та наступного переведення у пенітенціарні заклади РФ, він прямо в суді перерізав собі горло. На щастя, лишився живим», - повідомила Печончик.

«У нас у кожного є сім'я на Україні, діти, батьки, з якими ми не можемо контактувати, які страждають від цього, можливо, і більше за нас. Свого часу ми оступилися і вчинили протиправні дії. Ми винні перед нашимукраїнським суспільством і, маючи можливість, сьогодні просимо вибачення... Але те, що ми колись зробили, не позбавляє нас громадянства нашої країни. Ми хочемо і сподіваємося повернутися додому, до своїх близьких людей. Ми бажаємо жити на благо нашої держави, але не бачимо бажання держави допомогти нам. За два роки вже багатьох наших громадян зробили громадянами Росії, і вони вже відбувають покарання на території Росії як громадяни Росії. Людей довели до відчаю, вони відчувають себе глибоко ображеними і просто вже не вірять у справедливість», - йдеться у зверненні Асанова та інших засуджених до української влади, яке правозахисниця процитувала у Facebook.

Посилаючись на інформацію МЗС, із моменту окупації Криму відомо про щонайменше 179 громадян України, яких було переведено з пенітенціарних закладів на окупованій території Криму до колоній на території РФ.

«Водночас, за даними правозахисників, ця цифра є значно більшою – таких засуджених більше тисячі. Правові механізми для повернення з Росії в Україну саме такої категорії засуджених є, однак немає політичної волі і відчуття відповідальності держави Україна за своїх громадян. Передача таких осіб може відбуватись щонайменше на підставі трьох конвенцій – СНД, європейської та ООНівської. Чекаємо більшої активності у справі передачі українських громадян від ГПУ і МЗС і спасибі Мін'юсту, що вже почали цей процес», - зазначила Печончик.

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення