У Львові прооперували 8-місячну дівчинку, у якої щодня десятки разів були судоми

 Суспільне

У Львові лікарі провели операцію 8-місячній дівчинці на ім'я Елсі. У дитини були сильні і тривалі напади, які становили загрозу її життю.

Елсі народилася на 31 тижні. Після пологів 14 днів перебувала у реанімації. Згодом її мама помітила в неї судоми. МРТ підтвердила в дівчинки фокальну кортикальну дисплазію частини однієї півкулі. Це — вроджена аномалія великої частини півкулі головного мозку, яка провокувала в дитини судоми.

Ліки не запобігали нападам, а дитина зовсім не розвивалася. Судоми в Елсі ставалися десятки разів щодоби і тривали упродовж 20 хвилин.

Після низки обстежень лікарі вирішили прооперувати дитину, хоча хірургічні втручання у випадках епілепсії досі проводили лише дітям від двох років. Нейрохірурги провели Елсі передню квандрантну дисконекцію. За словами лікарів, це — рідкісне хірургічне втручання.

"Простими словами: зону в правій півкулі мозку, з якої йшли патологічні імпульси, від’єднали від обидвох півкуль, максимально зберігши при цьому зону, що відповідає за рухи. Аби ці аномальні імпульси не поширювалися на решту органа", — йдеться у повідомленні.

Операція минула успішно. Нейрохірурги повністю від’єднали патологічну зону.

"Елсі полегшало після операції. Хоча ще певний час у дівчинки можуть відбуватися поодинокі судоми, вона одужує. Маля стало жвавіше і почало усміхатися", — йдеться у повідомленні.

Із дівчинкою зараз займаються спеціалісти з реабілітації. І вже є успіхи: у 8 місяців вона вперше підняла ліву руку.

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення