У Львові здійснили унікальну операцію на головному мозку 7-річної дитини

 Zik.ua

У львівській лікарні хлопчику, хворому на симптоматичну епілепсію, зробили операцію за методикою, яку зазвичай застосовують для дорослих пацієнтів. Тривала вона вісім годин, проводили її українські фахівці та нейрохірург із Канади.

Нині маленькому Андрійкові сім років. Через родову травму хлопчик не може самостійно ходити, говорити і розвиватися. У нього симптоматична епілепсія.

«Ніякі ліки не допомагали. Якщо було полегшення, то на нетривалий час. У дитини постійно судоми, через те він не ходить», – розповідає мати хворого Надія Свіркевич.

У батьків надія була тільки на хірургічне втручання. Перша операція не допомогла, тому медики вирішили провести іще одну. Подібної в Західній Україні досі не робили. Зазвичай такі маніпуляції проводять лише дорослим. Процедура потребує високоточного обладнання і кваліфікованих медиків.

«Така операція належить до найважчих у нейрохірургії, а саме – видалення частини ураженого головного мозку. Тієї частини, що не функціонує та негативним чином впливає на здоров’я», – пояснює дитячий нейрохірург Тарас Микитин.

Разом із львівськими лікарями рятувати життя Андрійка взявся один із найкращих нейрохірургів світу та спеціаліст Інституту досліджень пухлин головного мозку із Торонто Джеймс Рутка.

«Є надія, що після операції ці судоми або зникнуть, або кількість нападів суттєво зменшиться, і йому стане краще», – зазначив нейрохірург з Канади Джеймс Рутка.

Співпрацюють українські та канадські лікарі уже чотири роки. За цей час медики провели близько десяти операцій із надскладною нейрохірургічною патологією. І на цьому зупинятися не збираються.

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення