У Марса з'явиться кільце

 Interfax

Фобос, один із супутників Марса, зруйнується протягом 20-40 мільйонів років і створить кільце навколо планети. Такий результат моделювання, проведеного астрономами з Університетів Берклі та Каліфорнії. Про своє дослідження вчені повідомляють в Nature Geophysics, пише видання N+1.

Автори вивчали розпад Фобоса за допомогою методів комп'ютерного моделювання. Для цього астрономи склали модель супутника на основі наявних даних про його щільность і міцність порід. Обчислення показали, що найслабші частини Фобоса почнуть розпадатися і формувати кільце вже приблизно через 20 мільйонів років.

За словами авторів, сам процес відбудеться дуже швидко - за кілька днів або тижнів. Завдяки цьому, перебуваючи на поверхні Марса, за ним можна буде спостерігати безпосередньо. Супутник почне поступово розпадатися і формувати велике кільце з осколкового матеріалу. Невеликі його частинки протримаються на орбіті ще близько 1-100 мільйонів років, після чого остаточно впадуть на поверхню планети.

У листопаді інша група вчених розповіла про ще не опубліковані результати, що підтверджують повільний розпад Фобоса. За коментарами астрономів, Фобос і Деймос можуть бути останніми з більшої кількості тіл, що впадуть з часом на Марс. Одним з майбутніх планів дослідників є пошук кратерів, які могли залишитися від них.

Фобос звертається на висоті шести тисяч кілометрів від поверхні Марса. Він володіє неправильною формою і налічує близько 22 кілометрів у поперечнику. Щорічно він наближається до червоної планети на кілька сантиметрів і, по раннім прогнозам вчених, повинен через 30-50 мільйонів років остаточно впасти на неї.

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення