У мексиканському храмі розкопали вежу з черепів

 СЕГОДНЯ

Мексиканські археологи виявили при розкопках в Мехіко вежу з декількох сот людських черепів, серед яких були знайдені також жіночі та дитячі.

Знахідка була зроблена в циліндричний будівництві на території стародавнього храму Templo Mayor, одного з головних культових споруд ацтекської столиці Теночтітлан, що розташовувалася раніше на місці Мехіко, повідомляє Rеuters.

Вежа, про існування якої згадувалося в записках іспанських конкістадорів, представляла собою так званий цомпантлі – стіну або частокіл з черепів, який ацтеки будували для залякування ворогів.

Однак раніше вважалося, що для цомпантлі використовувалися тільки черепи полонених воїнів. Знахідка в башті жіночих і дитячих черепів передбачає, що в цьому обряді були і інші, поки не відомі науці аспекти.

Поки археологи знайшли в храмі 676 черепів. Це число, швидше за все, зросте, так як вчені ще не приступали до розкопок заснування храму.

У записках одного із сподвижників Кортеса, конкістадора Андреса де ла Тапії, йдеться, що побачений ним цомпантлі складався з декількох десятків тисяч черепів, а в висоту досягав 60 метрів.

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення