У мережі поширюють новий фейк про карантин в Україні (фото)

Після масового спаму в месенджерах про гелікоптери-дезінфектори в мережі запустили новий фейк. Цього разу батьків почали лякати величезними штрафами за те, що їхні діти виходять на вулицю під час карантину.

Фейк активно поширюють у батьківських чатах, посилаючись на нібито заяву Нацполіції. Однак правоохоронці вже офіційно спростували це повідомлення. Вони наголошують, що прогулянки із дітьми вулицями Києва та інших міст не загрожують адміністративною чи кримінальною відповідальністю.

Насправді автори фейку абсолютно перекрутили інформацію. Річ у тому, що 17 березня Верховна Рада підтримала штрафи для людей, у яких підозрюють коронавірус і які втекли з обсервації. У законопроєктах щодо боротьби із поширенням коронавірусу COVID-19 в Україні не йдеться про дітей взагалі. А йдеться про те, що вводиться адміністративна (штрафи) та кримінальна (позбавлення волі) відповідальність за порушення правил карантину.

Наприклад, якщо людина, яка потенційно інфікована коронавірусом і перебуває у місці обсервації, вирішить самовільно його покинути, то їй доведеться заплатити штраф 17-32 тисячі гривень. Якщо це зробить посадова особа – то тоді штраф становить 34-170 тисяч гривень.

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення