У Москві звернулись до прокуратури через засилля православ’я у школах

 Громадське.ТВ

Група батьків учнів московської школи N2065 звернулася до Генпрокуратури зі скаргою на «нав'язування релігійної ідеології департаментом освіти». Вони вважають предмет «Витоки», який вивчається в 62 регіонах країни, «антинауковою маніпуляцією» і «тиском на дитячу психіку».

Повідомляється, що курс з конфесійним ухилом є «обов'язковим для всіх учнів», серед яких представлені мусульмани, іудеї, католики, а також атеїсти. Столичні чиновники наполягають, що предмет є необов'язковим.

З 1 вересня 2015 року Міносвіти Росії запровадило в обов'язкову частину програми 5-9 класів дисципліну «Основи духовно-моральної культури народів Росії» (ОДНКНР). Тоді ж столичний департамент освіти запустив в 40 школах експеримент з обов'язкового вивчення ОДНКНР.

Батькам п'ятикласників було рекомендовано вибрати між двома підручниками: посібником «Православна культура» і курсом «Витоки».

Однак перша спроба департаменту освіти ввести подібний предмет в московській школі з багатоконфесійним складом учнів обернулась заявою групи батьків до Генпрокуратури.

«У вересні на батьківських зборах нам повідомили про експеримент департаменту освіти. Ніякого вибору не було — сказали, що всі п'ятикласники раз в тиждень будуть ходити на урок «Витоки», відмовитися не можна», — розповіла виданню мати одного з учнів школи N2065 Інна Герасімова.

За її словами, підручник нового предмета «шокує».

«Там постійно говориться про нечисту силу, святу воду, ангелів-хранителів, цілком серйозно розповідається про чудеса, які творять ікони. Я сама атеїстка, але незадоволені були й усі віруючі. Православні батьки теж виступили проти відвертого нав'язування їх релігії», — говорить мати школяра.

В Росії існує ціла лінійка посібників, яка починається з книг для дитячих садків і закінчується посібниками для коледжів. Їх автори — члени-кореспонденти Російської академії природничіх наук, головний редактор «Витоків» Ігорь Кузьмін професор Вологодського педагогічного університету Алєксандр Камкін.

Герасімова відправила свою скаргу до столичного департамент освіти, який перенаправив лист керівництву школи. Директор викликала батьків до школи і заявила, що відмовитися від предмета не має права, тому що це ініціатива департаменту.

«В результаті ми домовилися, що предмет залишиться, але підручники школа забере і поміняє програму на світську. Проте через пару днів на батьківських зборах нам заявили, що все залишається як і раніше», — сказала Герасімова.

Мати школяра апелює до Конституції, в якій зазначається, що релігійні об'єднання відділені від держави, а також до закону «Про свободу совісті», в якому йдеться про заборону навчання дітей релігії всупереч їх волі і без згоди батьків.

Батьки школярів переконані, що сучасні релігійні експерименти з освітою порушують закон.

Повідомляється, що на 126 сторінках книги згадується: бог — 60 разів, ікона — 66, чудеса — 20, молитва — 26, хрест — 31, храм — 83, ангел — 31.

«Оскільки в значній кількості випадків релігійна догматика розходиться з сучасним науковим світоглядом, ми змушені будемо регулярно критикувати положення підручника і тези вчителя. Використання авторитету школи для релігійної пропаганди ми вважаємо абсолютно неприпустимим», — йдеться в заяві батьків до прокуратури.

У департаменті освіти Москви заявили, що «Основи духовно-моральної культури народів Росії» не пов'язані з релігійною індоктринацією.

Чиновники стверджують, що навчальні посібники «Витоки» та «Православна культура» були обрані «колективами педагогів за підсумками засідань педагогічних рад і вивчення думки батьків». А школи «приймали рішення про вивчення цих курсів за підсумками обговорення з усіма батьками».

Раніше патріарх російської православної церкви Кірілл заявляв, що саме православ’я сформувало «русский мир».

Він назвав єрессю«людинопоклонство» і захист прав людини.

Також російська православна церква виступила проти відповідальності за побиття дітей батьками.

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення