У МОЗ запропонували лікувати хворих на туберкульоз вдома

 Вести.UA

У МОЗ запропонували лікувати хворих з закритою формою туберкульозу вдома.

Як зазначили у відомстві, це буде сприяти прихильності хворих до лікування, що допоможе зменшити поширеність хвороби. Таку, на думку експертів, зручну для хворих допомогу, називають пацієнт - орієнтованим підходом.

У МОЗ зазначили, що необхідність переходу до комплексних, орієнтованих на пацієнта систем амбулаторної протитуберкульозної допомоги виникає у зв'язку з критичною ситуацією, що склалася в Україні і в усьому регіоні Східної Європи та Центральної Азії з поширення мультирезистентного туберкульозу

У нашій країні це перейшло в справжню катастрофу: Україна входить до п'ятірки країн світу із самим важким тягарем, з мультирезистентним туберкульозом

У МОЗ визнали, що Україна досі має найгірші в Європі показники успішності лікування туберкульозу – виліковуються лише 71% нових випадків і 38,6% випадків мультирезистентного туберкульозу . За оціночними даними експертів ВООЗ, до 2015 року близько 23% хворих на ТБ в Україні взагалі не було виявлено. Поширеність всіх форм активного ТБ в 2015 році склала майже 85 осіб на кожні 100 тисяч населення.

Госпіталізація людей, які цього не вимагають, з одного боку марною тратою фінансових і людських ресурсів, а з іншого може негативно позначитися на роботі або соціальному житті хворого і його сім'ї. За даними експертів, скорочення часу перебування хворих у стаціонарах хоча б на 1 день протягом року, може заощадити Україні не менше 50 млн грн.

"Сьогодні в протитуберкульозних закладах України функціонує 16 тис. ліжок, але лише 55% таких установ відповідають вимогам інфекційного контролю, що створює значний ризик інфікування стійкими штамами в стаціонарі, - розповіла директор Українського центру контролю за соціально небезпечними хворобами Наталія Низова.

- Хворі туберкульозом без бактеріовиділення можуть лікуватися в амбулаторних умовах без ризику зараження мікобактеріями оточуючих. Така практика зараз довела свою ефективність в Європейських країнах і відповідає рекомендаціям ВООЗ".

Зараз нашій державі надається багатостороння міжнародна підтримка реформування підходів у подоланні епідемії туберкульозу та підготовки суспільства прийняти нові моделі лікування. Для таких реформ вкрай важливим є готовність органів влади до рішучих кроків.

Варто зазначити, що щорічно в Україні туберкульоз діагностується у більш ніж 30 тисяч людей, щогодини фіксується 4 нових випадки. Кожен восьмий хворий помирає.

Ситуація з ТБ критична у всьому регіоні Східної Європи і Центральної Азії (СЄЦА): 14 з 27 країн світу з високим тягарем стійкого до ліків туберкульозу знаходяться в цьому регіоні.

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення