У мух-паразитів виявили «дискотеки»

Біологи з Колорадського університету з'ясували, що паразитичні мухи Emblemasoma erro знаходять цикад по звуках, які ті видають. Великі скупчення самок, готових відкладати яйця в тіла «співаючих» комах, приваблюють і самців. Стаття опублікована в Journal of Insect Science.

Комахи, що паразитують на інших членистоногих, зазвичай відшукують свої жертви за допомогою рецепторів по запаху. Однак бувають і винятки — вагітні самки мух Emblemasoma erro по звуках «пеленгують» самців цикад, що мешкають на луках Великих рівнин, коли ті починають піснями залучати самок. Самців мух також залучають пісні, однак у них інша мета: знайти готову до спарування самку.

Вчені проводили свої дослідження з 2011 по 2013 рік. Вони встановили в місцях проживання комах гучномовці, які видавали скрекіт цикад, а також пастки. Біологи спостерігали за поведінкою мух Emblemasoma erro, а потім проаналізували статевий склад комах.

Всього було виявлено 110 мух, 75 відсотків з їх числа були самками. При цьому з'ясувалося, що деякі з них не були вагітними. На думку вчених, вони прилітали щоб знайти партнера для спарювання, в іншому випадку їх подорож була б непродуктивною тратою часу і енергії.

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення