У МВФ не вщухають розмови навколо підвищення пенсійного віку в Україні

Україна поки не зможе перейти на накопичувальну пенсійну систему. Про це у інтерв’ю "Главкому" сказав міністр соціальної політики Андрій Рева.

"Коли можна накопичувати? Коли є надлишок. А коли в нас з 257 мільярдів гривень Пенсійного фонду 145 – це дотація державного бюджету, можна накопичити? Для того щоб підвищити пенсію, треба збільшити доходи Пенсійного фонду. Це аксіома", - пояснює міністр.

Крім того, Рева сильно критикує рішення парламенту знизити ставку ЄСВ з 38% до 22%, в результаті чого дефіцит з 80 мільярдів збільшився до 145.

Він згадує, як за результатами переговорів з МВФ і зауваженнями щодо зниження ставки ЄСВ, вони заявили: "Підвищуйте пенсійний вік".

"Запитую: а чому ми маємо підвищувати пенсійний вік? Давайте розберемося. От у нас 26 мільйонів людей працездатного віку. Зайнятих – 16 мільйонів. Безробітних офіційно 1 мільйон 700 тисяч, ну, до двох. Загалом 18 мільйонів. А де ще 8 мільйонів? Ніхто не знає. І це ще не все. Пенсіонерів 12,5 мільйонів. Із 16 мільйонів людей, які працюють, ЄСВ платять 10 мільйонів. 6 мільйонів із тих, хто офіційно працює, не платить. І де ці 6 мільйонів – я не знаю. Це пільги по сплаті ЄСВ. Бо в нашій країні завжди є хтось "рівніший" за інших. Далі з тих 10 мільйонів, що платять, 4 мільйони платять ЄСВ з мінімальної зарплати! Отже, 6 мільйонів людей, які платять повну вартість, утримують 12,5 мільйонів пенсіонерів. У Польщі при такій самій демографії, 22 мільйони платників ЄСВ. Треба дивуватись, що в них пенсія отака, а в нас отака?", - резюмує міністр.

"Я був на початку червня у Швейцарії, на 105 конференції Міжнародної організації праці. Вони радять вивчити невдалий досвід схожих реформ у Центральній та Східній Європі та Латинській Америці. Що це означає? Нас попереджають: не лізьте, хлопці, подивіться, що в сусідів робиться. А в нас сьогодні йде розгорнута кампанія: негайно ввести накопичувальну систему. Є дві організації – МВФ (ліберальна, дає кредити) і МОП (ліва, дає рекомендації в галузі соціального захисту). Що написав МВФ у меморандумі? "Утримуйтеся від введення накопичувальної системи до стабілізації ситуації в Пенсійному фонді". І коли я про це говорю, мені кажуть: ви явно не хочете проводити Пенсійну реформу! Та нам перш ніж запроваджувати накопичувальну систему, треба навести порядок у солідарній", - розповідає міністр.

Він підкреслює, що не може бути ситуації, за якої є лише 10 мільйонів платників при 26 мільйонах людей працездатного віку.

"Поки ми не зробимо так, що платять усі, поки не відрегулюємо тіньові заробітні плати, щоб платили не з мінімалки, а з доходу, поки не зробимо пенсії в солідарній системі, за які можна буде жити, говорити про накопичення - це говорити про інтереси тих, хто хоче накопичення. Але чи будуть їм потім пенсію платити, враховуючи негативний досвід країн Східної Європи? Питання", - пояснює Рева.

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення