У НАТО заявили про відпрацювання Росією ядерного удару по Швеції

 The Local

Збройні сили Росії проводили в 2013 році навчання, які імітували нанесення ядерного удару по Швеції. Про це стверджується в доповіді генсека НАТО Йенса Столтенберга, опублікованому на сайті Північноатлантичного альянсу.

«У рамках масштабного переозброєння військові маневри і навчання в Росії досягли рівня, небаченого з часів Холодної війни. За останні три роки Росія провела, принаймні, 18 масштабних навчань, в деяких з них брали участь понад 100 тисяч військовослужбовців. Ці навчання включали в себе моделювання ядерних атак на союзників по НАТО і його партнерів (наприклад, імітація нападу на Швецію в березні 2013 року)», — йдеться в доповіді.

Як зазначає шведське видання The Local, навчання проходили поблизу східної межі Стокгольмського архіпелагу й викликали бурхливу реакцію в ЗМІ, оскільки шведські військові тоді не змогли оперативно відреагувати на них, так як багато солдати перебували у відпустках. У квітні 2013 року шведська газета Svenska Dagbladet повідомляла, що 29 березня шведські радари зафіксували два ракетоносця-бомбардувальника Ту-22М3 і чотири винищувачі Су-27,які наблизились до повітряного простору Швеції.

За даними видання, тоді ВПС Росії відпрацьовували можливість удару по Стокгольму і південь Швеції. 3 лютого керівництво ВМС НАТО заявило, що активність російських підводних човнів досягла рівня Холодної війни.

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення