У Перемишлі поляки напали на українську церковну процесію (фото)

 Радіо Польша

У місті Перемишль на південному-сході Польщі в неділю, 26 червня, стався напад двох десятків агресивно налаштованих молодиків спортивної статури на процесію греко-католиків і православних, які вшанували пам'ять Січових стрільців і після панахиди за українськими героями йшли з собору на місцеве військове кладовище.

«Група нападників налічувала приблизно 20 осіб. Поліція запевнила, що не було необхідності застосовувати силу. Учасників процесії отделилили від осіб, які намагалися перешкодити в заходу. Як повідомляється, порушники порядку не ідентифікуються ні з однією організацією», — передає «Польське радіо».

«Мотиви їх діяльності встановлюються. Якщо виявиться, що відбулося порушення закону, будуть вжиті заходи», — цитує слова прес-секретаря поліції, комісара Богуслави Себастианки місцеве видання.

За словами голови Об'єднання українців у Польщі Петра Тими, який був присутній під час інциденту, серед нападників були особи у футболках Всепольської молоді. Вони вигукували образливі гасла на адресу учасників процесії.

«Урочисті заходи, присвячені нашим героям, Січовим стрільцям, проводяться з 20-их років минулого століття, з перервою у період Польської Народної Республіки. Ніколи, однак, вони не викликали контроверсий. Лише тепер деякі верстви суспільства, цинічно використовуючи факт, що на цьому кладовищі є могили членів УПА, намагаються викликати польсько-український конфлікт», — зазначив пан Тима.

Як він додав, ці могили знаходяться там абсолютно легально.

Інший очевидець, анонімний журналіст, сказав про силовы зіткнення: «нападники почали зіткнення з кількома учасниками процесії; одного з них, чоловіка у віці 60 років, побили і порвали йому сорочку».

За словами свідка, серед нападників були місцеві хулігани, так звані псевдовболівальники, та особи, які ідентифікуються з середовищем націоналістів. У них були транспаранти: «Бандерівці і їх прихильники — геть з Польщі» і такі, які стосувалися Волинської трагедії.

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення