У Польщі засудили шістьох громадян України за незаконну торгівлю цигарками

 УНН

Від 10 до 12 місяців ув’язнення засудив у п’ятницю, 28 грудня, Окружний суд в місті Кєльце шістьох громадян України, обвинувачених в участі в організованій злочинній групі, котра займалася незаконною торгівлею цигарками. Діяльність групи завдала Державному казначейству Польщі податкових збитків на суму 25 млн злотих (5,8 млн євро).

Про викриття співробітниками Центрального слідчого бюро та митниками з міста Кєльце міжнародної, організованої злочинної групи, яка займалася незаконною торгівлею цигарками і затримання 11 осіб, слідчі повідомили у березні.

Тоді було затримано п’ятьох поляків та шістьох українців у віці 25-48 років. Було виявлено та вилучено понад 22 млн цигарок – їхня ринкова вартість склала 15,5 млн злотих (3,6 млн євро). Крім цигарок, було вилучено три вантажівки, що готували для завантаження товару, станок для пакування цигарок, професійне обладнання для придушення радіосигналів, засоби зв’язку та гроші. За словами кєлецької прокуратури, члени групи купували за східним кордоном цигарки, перевозили їх контрабандою до Польщі та продавали у Польщі та в інших країнах Західної Європи

Група діяла щонайменше від червня 2017 року до приблизно середини березня 2018 року. Контрабандні цигарки перевозили у склади у Мазовєцькому та Свєнтокшиському воєводствах. Там їх перепаковували у коробки від китайських супів, а далі розвозили клієнтам, які продавали ці цигарки.

Під час обґрунтування вироку суддя підкреслив, що під час процесу чоловіки визнали, що брали участь у перепаковуванні акцизних товарів, що "безперечно незаконно ввозилися на польський митний простір, однак, як сказали, вони не знали, що ці цигарки і уся діяльність була незаконною"

"Цим поясненням не можна вірити не тільки тому, що обвинувачені під час слідства визнали, що розуміли нелегальність своєї діяльності, але також, ґрунтуючись на засадах логічного мислення, життєвого досвіду – обвинувачені є цілком осудними людьми, котрі живуть на польсько-українському прикордонні, їм напевно відомі реалії товарного обороту між Україною та Польщею", - зауважив суддя.

Він додав, що сама незаконна діяльність була дуже серйозною і завдавала великої суспільної шкоди. На його переконання, відповідальність за доведені злочини громадян України є порівняно малою

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення