У Росії активіста посадили на 3 роки за підтримку України

 Interfax

Басманний суд Москви засудив опозиційного активіста Ільдара Дадіна по справі за неодноразове порушенні правил поведінки на мітингах до покарання у вигляді трьох років колонії.

Як передає кореспондент "Інтерфаксу", про це йдеться у вироку судді Наталії Дудар, оприлюдненому в понеділок. Суд визнав Дадіна винним в інкримінованому йому злочині.

"Засудити Дадіна до покарання у вигляді трьох років позбавлення волі з відбуванням покарання в колонії загального режиму",- оголосила суддя.

Дадін був узятий під варту в залі суду. Його захист має намір оскаржити вирок. Суд встановив, що Дадін більше двох разів протягом 180 днів скоїв адміністративне правопорушення, за що був притягнутий до адміністративної відповідальності у вигляді штрафів від 10 до 20 тисяч рублів.

Останнім з правопорушень стала участь у неузгодженої з владою акції на підтримку України, коли кілька активістів 5 грудня 2014 року на кілька хвилин перекрили Мясницкую вулицю в центрі Москви, заважали проїзду транспорту і запалювали піротехнічні засоби, йдеться у вироку.

Після складання протоколу про адміністративне затримання, з'ясувалося, що Дадін неодноразово притягувався до відповідальності за аналогічні правопорушення, що стало підставою для порушення кримінальної справи. На думку суду, винність обвинуваченого підтверджується показаннями свідків - поліцейських, затримуючих Дадіна на Мясницькій, а також під час одиночних пікетів, показаннями батька фігуранта, а також матеріалами кримінальної справи.

Суд критично ставиться до показань підсудного, який заперечував умисел на вчинення злочину, вважаючи, що він намагається уникнути відповідальності за свої дії. Думка свідків захисту суд не вважав істотним для винесення рішення по справі.

Держзвинувачення під час дебатів сторін просило засудити активіста до двох років колонії загального режиму.

У свою чергу фігурант своєї провини не визнав та просив суд припинити його кримінальне переслідування за відсутністю в його діях складу злочину.

Згідно з матеріалами справи, Дадін був неодноразово притягнутий до адміністративної відповідальності за участь в опозиційних акціях 6 серпня, 23 серпня, 13 вересня і 5 грудня 2014 року.

Він став першим обвинуваченим за статтею 212.1 КК РФ (неодноразове порушення встановленого порядку організації або проведення зборів, мітингу, демонстрації, ходи або пікетування) після її появи у новій редакції Кримінального Кодексу РФ влітку 2014 року.

Максимальною санкцією за даний злочин є позбавлення волі строком на п'ять років.

Згідно з текстом Кодексу, до відповідальності за статтею 212.1 залучається особа, яка раніше вчинила однойменне адміністративне правопорушення (20.2 КоАП РФ) більше двох разів протягом 180 днів.

В даний час фігурантами справ за аналогічною статтею є також активісти Марк Гальперін і Володимир Іонів. Останнім Преображенський суд Москви, як очікується, винесе вирок у вівторок.

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення