У Росії засудили історика, який відкрив світові правду про сталінський терор

У Росії Петрозаводський міський суд засудив до 3,5 років ув'язнення в колонії історика, голову карельського відділення "Меморіалу" Юрія Дмитрієва. Про це повідомляє Медіазона.

У вироку суду йдеться, що Дмитрієв визнаний винним в насильницьких діях сексуального характеру відносно малолітньої прийомної дочки.

Юрій Дмитрієв з донькою

Адвокат підсудного Віктор Ануфрієв зазначив, що Дмитрієва виправдали за статтями про виготовлення порнографії, зберіганні зброї та розпусних діях. За його словами, Дмитрієв сприйняв рішення судді "позитивно".

Рідна донька Дмитрієва Катерини Клодт сказала, з урахуванням відбутого в СІЗО її батько звільниться вже 12 листопада.

Юрій Дмитрієв відомий тим, що в 1997 році знайшов Сандармох – лісове урочище в Карелії, де знаходиться місце масових розстрілів і поховань під час сталінського терору 1937 – 38 років.

Історики так описували ті трагічні події, коли співробітники Народного комісаріату внутрішніх справ СРСР вбили тисячі людей.

"Засуджені до смерті ув'язнені партіями по 200-250 осіб переправлялися морем з Соловецьких островів в Кемь, далі по залізниці в Медвеж'єгорськ, де їх розміщували в дерев'яній будівлі слідчого ізолятора. В день розстрілу засуджених роздягали до нижньої білизни, зв'язували мотузками руки і ноги, затикали кляпом роти і складали штабелями в кузови вантажівок, що відвозили їх до місця страти. Там засуджених ставили на коліна на краю ями і стріляли з револьвера", – писали дослідники.

Встановлено, що більшість людей особисто вбив заступник начальника адміністративно-господарської частини Управління НКВД по Ленінградській області капітан держбезпеки Михайло Матвєєв.

Згідно з історичними записами, в Сандармоху в братських могилах лежать останки до 10 тисяч тіл. Зусиллями Дмитрієва та його сподвижників були встановлені імена понад 6200 з них.

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення