У російській колонії без меддопомоги помер українець

 УНН

У колонії РФ помер українець, якого заразили ВІЛ і не надали необхідну медичну допомогу. Про це повідомили у Кримській правозахисної групи із посиланням на провідного експерта Регіонального центру прав людини Романа Мартиновського.

"Вранці 5 лютого 2021 року в ІК-1 Адигеї (РФ) помер внаслідок неналежного надання медичної допомоги громадяну України — ув’язненний Здоренко Володимир, 1971 р.н", — йдеться у повідомленні.

За інформацією Мартиновського, Здоренко був засуджений в Криму за крадіжку. Через порушення Міжнародного гуманітарного права (МГП) українець в 2019 році був вивезений до Росії для відбування покарання.

У місцях позбавлення волі ув’язненного заразили ВІЛ-інфекцією, пишуть правозахисники. Українцю не було надано необхідну медичну допомогу, що також є порушенням МГП, додали вони.

"Зокрема, згідно зі статтею 38 Женевської конвенції про захист цивільного населення під час війни, особи, які перебувають під захистом, мають право на медичну допомогу та лікування в лікарні в такій же мірі, як і громадяни держави, на території якого вони знаходяться, якщо цього вимагає стан їх здоров’я", — додали у пресцентрі.

Зазначається, що стаття 76 Конвенції стосується зобов’язань окупаційної держави до особливо вразливої категорії — осіб, які перебувають під захистом і звинувачених у вчиненні злочину. Окупаційні органи повинні встановити для таких осіб санітарний та харчової режими, які є достатніми для підтримання їх здоров’я. Вони повинні отримувати таку медичну допомогу, яку вимагає стан їх здоров’я.

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення