У Румунії антиурядові мітинги перекинулися з Бухареста на інші міста

 ТАСС

У Румунії антиурядові мітинги з вимогою покарати чиновників, винних за трагедію в нічному клубі "Колектив", перекинулися минулої ночі з Бухареста на інші міста. Як повідомили сьогодні вранці в МВС Румунії, тисячі протестувальників вийшли на вулиці в Брашові, Плоєшті, Яссах, Алба Юлія, Меркуря Чук та інших містах.

Демонстранти вимагали відставки прем'єр-міністра Віктора Понти та його заступника, а також глави МВС Габріеля Опрі. Їх звинувачують у пособництві корупціонерам, які призвели до пожежі в нічному клубі, при якому загинуло 32 людини, близько 200 постраждали.

Гасла "Ганьба чиновникам", "Корупція і жадібність чиновників вбиває Румунію!", "Геть Понту!", "Геть Опрю!", "Піедоне - злочинець".

До ранку велика частина маніфестантів у столиці та інших містах розійшлася. У Бухаресті на двох площах в центрі міста залишаються демонстранти, чисельність яких, за даними поліції, не перевищує 5 тис. чоловік.

Президент Румунії Клаус Йоханніса з вою чергу зазначив, що "вражений сьогоднішніми маніфестаціями".

"Люди вимагають поважати їх гідність, вони чекають, що хтось візьме на себе політичну відповідальність. Наступний крок повинні зробити політики, які вже не зможуть ігнорувати ці протести", - написав глава держави на своїй сторінці в Facebook.

Раніше він вимагав від Понти і Опрі піти у відставку у зв'язку з висунутими проти них звинуваченнями в корупції та інших правопорушеннях

Пожежа в клубі

ЗМІ: генпрокуратура Румунії звинувачує в злочинах проти людяності колишніх міністрів.

Пожежа в клубі сталася в ніч на 31 жовтня. За попередніми даними, причиною інциденту став феєрверк, запущений під час виконання музичною групою композиції під назвою "День, в який ми помремо". У понеділок румунські правоохоронці затримали трьох співвласників згорілого клубу. Їм пред'явлені звинувачення в ненавмисному вбивстві і в заподіянні шкоди здоров'ю. Крім того, їм можуть бути пред'явлені й інші звинувачення, зокрема, в підробці документів.

За словами генерального прокурора країни Тіберіу Ніцу, слідчі встановили, що клуб розмістився в будівлі колишньої взуттєвої фабрики і не відповідав нормам безпеки. У дозволі, який видали господарям міська влада, було зазначено, що приміщення площею 450 кв. м розраховане на 80 Людина, проте в день трагедії там зібралося близько 500.

На допиті власники визнали, що не мали дозволу на організацію шоу з використанням піротехніки. З'ясувалося також, що клуб обладнали легкозаймистими матеріалами заради економії

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення