У Швейцарії можуть евакуювати село на 10 років через склад з боєприпасами (фото)

Швейцарське село Мітольц можуть евакуювати аж на десять років, аби розчистити величезне звалище озброєнь часів Другої світової війни. Про це повідомляє ВВС Україна.

Згідно з повідомленням, у минулому році міністерство оборони Швейцарії зробило висновок, що сховище створює "неприйнятний" ризик для людей, що живуть у Мітольці. Тепер влада говорить про можливий переїзд населення, поки будуть очищати місцевість.

"Залежно від того, як піде робота, мешканці повинні бути готовими, що евакуація триватиме понад 10 років", - сказали в міністерстві.

Водночас жителям ще потрібно затвердити план виселення з цього району, наразі проводять громадські консультації, аби знайти найкращий варіант для населення.

Як зазначається, планують зачистити склад боєприпасів, що частково вибухнув у 1947 році, тоді загинули дев'ять людей, а залізничну станцію поруч знищило вибухом. Говорять про 3,5 тис. тонн боєприпасів, які поховані під камінням протягом 70 років.

У звіті за 2018 рік вказано, що ризики недооцінювались десятиліттями, а видалення вибухівки може бути "дуже складним", оскільки каміння, ймовірно, мають видаляти прошарок за прошарком. На думку чиновників, аби підготувати майданчик до евакуації, включаючи будівництво аварійної дороги для обходу району, знадобиться мінімум десять років. Будь-яка евакуація жителів міста, ймовірно, не розпочнеться до 2031 року.

Щодо населення, то 800 місцевих мешканців шоковані від новин і вимагають компенсацію, якщо їм дприоведеться покинути свої домівки.

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення