У Сонячній системі знайдена дев'ята планета (відео)

 Thе Sunday Тіmеѕ

Астрономи Майк Браун і Костянтин Батигін з Каліфорнійського технологічного інституту в Пасадені повідомили про виявлення за межами орбіти Плутона об'єкта розміром з Нептун, який в 10 разів важче Землі. Результати пошуків Планети Х автори опублікували в The Astronomical Journal.

Планета обертається навколо Сонця по витягнутій орбіті (і в похилій щодо площини орбіти Землі) з періодом в 15 тисяч років.

Її хімічний склад схожий на такий, як у газових гігантів Урана і Нептуна.

Як вважають Браун і Батигін, об'єкт 4,5 мільярда років тому був вибитий з протопланетного диска поблизу Сонця.

Найближча відстань між Сонцем і виявленим об'єктом дорівнює 200 астрономічним одиницям (це в сім разів більше відстані між Нептуном і світилом). Максимальне віддалення Планети Х оцінюється в 600-1200 астрономічних одиниць, що виводить її орбіту за межі поясу Койпера, у якому розташовується Плутон

Вчені виявили нову планету, аналізуючи дані впливу її гравітаційного поля на інші небесні тіла. Як відзначають Браун і Батигін, астрономи повірять у їх відкриття тоді, коли зможуть спостерігати планету в телескоп. Для цього вони зарезервували час на японській обсерваторії Subaru на Гаваях.

Підтвердження існування небесного тіла займе п'ять років. У разі відкриття об'єкт може стати дев'ятою планетою Сонячної системи. Ймовірність помилки Браун і Батигін оцінюють в 0,007 відсотка. Раніше пошуки Планети Х в Сонячній системі привели вчених до виявлення Нептуна (1864 року) і Плутону (в 1930 році)

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення