У справі Манафорта спливли два українських топ-олігархи

 Апостроф

Українські олігархи Сергій Льовочкін і Рінат Ахметов, могли отримувати від екс-глави виборчого штабу Дональда Трампа Пола Манафорта дані соцопитувань, пов'язаних з президентськими виборами в США 2016 року.

Про це повідомляє CNN, посилаючись на джерела, ознайомлені зі справою американського політтехнолога.

"Сергій Льовочкін і Рінат Ахметов, два українських олігарха, які роками платили Полу Манафорту за його політичну роботу в своїй країні, могли бути одержувачами даних американських опитувань, якими Манафорт поділився з Костянтином Килимником (російським партнером, імовірно пов'язаним з розвідкою РФ - ред) під час президентської кампанії 2016 року", - йдеться в статті.

Спільний з Килимником доступ до даних американських опитувань виявили на цьому тижні через помилки форматування при спробі засекретити ці деталі справи.

У команді спецпрокурора США Роберта Мюллера вже називали Льовочкіна і Ахметова причетними до справи Манафорта як ключових щедрих шанувальників лобіста.

Міністерство юстиції США просило Мюллера вивчити зв'язку проросійських українців з Манафортом в контексті можливої координації дій Кремля з кампанією Трампа.

Зазначається, що за кілька років роботи в Україні Манафорт заробив мільйони. Зокрема це були переводи від Ахметова і Льовочкіна через офшорні банківські рахунки.

До 2015 року виплати, ймовірно, завершилися, однак в одному з листів до свого бухгалтера в серпні 2016 Манафорт написав, що в листопаді 2016 він очікував виплату 2,4 млн доларів за роботу, яку він виконував в Україні.

Прес-секретар Манафорта Джейсон Малоні в середу, 9 січня, підтвердив, що Манафорт очікує отримати $2,4 млн доходу від українців, включаючи Льовочкіна і Ахметова, - але це відшкодування старих боргів, які передували кампанії Трампа.

Однак дані з суду і інформація про українських олігархів підтверджують, що Манафорт був зацікавлений в отриманні готівки з іноземної країни, поки він керував кампанією Трампа.

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення