У столиці Індії бушує гарячка Денге

 ТАСС

Жертвами гарячки Денге в індійській столиці за останні два місяці стали не менше 40 людей, ще понад 14 000 заражені небезпечну тропічну хворобу. Про це повідомив 3 листопада міністр охорони здоров'я Нью-Делі Сатьендар Джейн.

"Поточний рік став найгіршим за останнє десятиліття", - зазначив він.

"Тільки в жовтні захворіли понад 6,7 тис осіб, у жовтні темпи поширення Денге збільшилися, і число заразилися в результаті інфікованих москітів перевищило 8 тис людей, близько 40 пацієнтів, надійшли занадто пізно, померли ".

Всього в Індії з січня по жовтень поточного року від гарячки Денге померла 81 особа, 24 тис заражені.

За словами медиків, такого сплеску захворювання не спостерігалося в Нью-Делі вже довгі роки. Лікарні переповнені городянами, наляканими повідомленнями про зростання кількості хворих, на прийом до лікарів стоять довгі черги. У державних клініках на ліжках нерідко лежать по 3-4 пацієнта, тому уряд направив в усі приватні медичні установи вказівку на 10-20% збільшити число ліжко-місць і задіяти більше лікарів і медсестер.

Гарячка Денге

Гостра інфекційна хвороба, яка схильна до епідемічного поширення та перебігає з гарячкою, інтоксикацією, міалгією, артралгією, екзантемою, лімфаденопатією, лейкопенією, іноді — з геморагічним синдромом (денге-васкулопатія). Джерелом інфекції є хворі люди, мавпи. Резервуаром інфекції є комарі роду Aedes та підроду Stegomyia, можливо і кажани.

Інкубаційний період триває від 3 до 15 днів (частіше 5—7 днів). Захворювання зазвичай починається раптово. Лише в окремих хворих за 6—10 год відзначають виразні продромальні явища у вигляді відчуття розбитості й головного болю. Звичайно серед повного здоров'я з'являються озноб, головний і ретроорбітальний біль, сильний біль у спині, крижах, хребті, суглобах (особливо колінних) — «костоломна гарячка». Саму гарячку спостерігають у всіх хворих, температура тіла швидко підвищується до 39—40 °C. Хворих турбує різка адинамія, анорексія, нудота, блювання, запаморочення, безсоння; у більшості хворих виявляють гіперемію і пастозність обличчя, ін'єкцію кон'юнктив, гіперемію ротоглотки.

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення