У Сумах головний лікар знущався над пацієнтами психіатричної лікарні

 СЕГОДНЯ

У Сумах колишнього головлікаря психіатричної лікарні судитимуть за тортури пацієнтів – 453 особи страждали від холоду, а четверо з них – померли.

Жінці інкримінують також підбурювання колег до порушення закону, говориться в повідомленні прес-служби Генпрокуратури.

Як стало відомо, тепер уже колишнього головного лікаря комунального закладу "Обласна спеціалізована психіатрична лікарня № 2" звинувачують в залишенні в небезпеці і тортурах холодом пацієнтів.

В ході розслідування цієї справи, на початку 2017 року, слідчі провели ексгумацію тіл семи пацієнтів цієї лікарні, померлих в грудні 2016 року нібито від серцево-судинної недостатності, набряку головного мозку або інтоксикації.

При цьому, "згідно з офіційними результатами проведеної ексгумації та висновками судово-медичних експертиз було встановлено, що патологоанатомічні дослідження трупів взагалі не проводилися, складені документи підроблені, причиною смерті п'яти пацієнтів є гостра гнійна пневмонія".

Досудовим слідством також було встановлено, що з листопада 2016 року по січень 2017 року відділеннях лікарні температура в приміщеннях коливалася від 10 до 18 градусів при нормі в 20 градусів за Цельсієм.

"Однак головний лікар, розуміючи негативний вплив таких показників температурного режиму на здоров'я пацієнтів, оскільки вона майже 14 років працювала пульмонологом, не робила жодних дієвих заходів щодо вирішення даної ситуації", – відзначають в прокуратурі.

Більш того, головний лікар ставилася до своїх пацієнтів, "як до неповноцінних членів суспільства".

"В цілому за вказаний період на лікуванні в закладі перебувало 453 людини, які страждали від холоду, смерть 4 з них знаходиться в причинному зв'язку з порушенням температурного режиму в лікарні", – впевнені слідчі.

Крім того, за даними слідства, обвинувачена використала свої особисті зв'язки і спонукала лікаря-патологоанатома внести в офіційні документи завідомо неправдиві відомості про причини смерті.

Обвинувальний висновок вже передано до суду, і жінці загрожує вирок за цілою низкою статей: "Тортури, тобто умисне заподіяння фізичного чи морального страждання шляхом муки з метою дискримінації", "Залишення в небезпеці, що спричинило смерть" і "Спонукання до складання посадовою особою завідомо неправдивих офіційних документів".

Також під суд потрапив і лікар-патологоанатом, яка видала брехливі висновки. Їй інкримінують "Пособництво в явному залишенні без допомоги осіб, які перебувають у небезпечному для життя стані" і "Складання посадовою особою завідомо неправдивих офіційних документів".

Санкції цих статей загрожують обвинуваченим позбавленням волі на строк від трьох до восьми років.

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення