У Токіо обіцяють возити пасажирів на таксі без водіїв (фото)

 РБК

Японська автомобільна компанія Nissan Motor почала тестувати свою нову розробку - безпілотний автомобіль, який може без участі водія пересуватися по швидкісних шосе і міських вулицях. Про це повідомила прес-служба корпорації.

Зокрема, інноваційна модель Nissan може без участі з боку людини зберігати певну дистанцію перед їдуть попереду автомобілем, перебудовуватися, обганяти інші машини на багатосмуговій дорозі, виїжджати на швидкісну магістраль з розгінного кишені, з'їжджати зі швидкісного шосе, долати з'їзди і розворотні естакади, повертати на перехресті, що не наїжджаючи на обмежувальну розмітку, і зупинятися на червоний сигнал світлофора.

Домогтися такої автономності безпілотного автомобіля вдалося завдяки впровадженню двох контрольних систем. Одна з них за допомогою лазерів визначає дистанцію між автомобілями, а також віддалення від інших перешкод. Інша система складається з встановлених по периметру машини камер. Дані, отримані за допомогою двох цих комплексів датчиків, надходять у центральний бортовий комп'ютер для подальшого аналізу і прийняття самостійних рішень.

Як стверджується, точності системи вистачає, щоб машина на автопілоті долала навіть вузькі звивисті провулки. У середовищі японських автовиробників, а також в уряді країни останнім часом велика увага приділяється розробці безпілотних автомобілів. І в кабінеті міністрів, і в прес-службах компаній заявляють, що повністю автономні автомобілі зійдуть з конвеєра вже до 2020 року.

Гостей літньої Олімпіади, яка тоді ж пройде в Токіо, обіцяють возити на безпілотних таксі. Вважається, що завдяки цьому вдасться значно знизити смертність у ДТП, оскільки, за різними оцінками, до 90% всіх аварій відбувається через людського фактора.

У цьому зв'язку виникають юридичні складності - хто нестиме відповідальність, якщо ДТП за участю безпілотного авто все-таки трапиться? Згідно з попередньо розробленої класифікації, існує чотири рівня "автономності" автомобіля. У першому випадку допускається мінімальна ступінь втручання автоматики: машина сама регулює за вибором швидкість, поворот керма, або тільки гальмо. У другому випадку комп'ютер контролює відразу два елементи управління, але в ситуацію завжди може втрутитися водій. Ці два рівні вже мають законодавчу базу - у разі ДТП відповідальність нестиме шофер. Труднощі виникають у двох інших випадках, які мають на увазі повне управління машини автоматикою: на четвертому "максимальному" рівні "автономності" водій зовсім не контролює автомобіль.

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення