У цій справі підозріло все: з'явилися нові подробиці смерті ексголови Херсонської ОВА Лагути

Колишній начальник Херсонської обласної військової адміністрації Геннадій Лагута помер внаслідок самогубства. Цю версію "Главкому" підтвердили кілька співрозмовників, близьких до покійного ексвисокопосадовця. Він помер у ніч на 17 вересня у лікарні Києва.

За словами співбесідника, ще цієї п’ятниці Лагута прийняв сильнодіючі медичні препарати. Його тіло виявили пересічні перехожі у столиці поблизу гаражів. Тоді він іще був живий. Вже у київській лікарні Лагута упав в кому і згодом помер.

"Це не перша спроба суїциду. Але попереднього разу Геннадія Лагуту врятували", – пояснило джерело.

Лагуту знайшли 16 вересня у Солом’янському районі біля гаражних приміщень, пише Суспільне. Як повідомила начальниця відділу комунікації поліції Києва Юлія Гірдвіліс, 13 вересня до Солом’янського управління поліції Києва звернулась дружина Лагути з повідомленням про зникнення чоловіка. За цим фактом було відкрите кримінальне провадження за статтею умисне вбивство з додатковою кваліфікацією самогубство.

Співрозмовник "Главкома" розповів, що ще у середу спілкувався з Лагутою по телефону.

"Звістка про смерть Геннадія Лагути стала для мене шоком. Ще у середу ми з ним розмовляли. Я їхав до Києва і планував з ним зустрітися. Домовлялися попередньо на суботу. До речі, останній місяць він був дуже емоційно подавлений, зокрема, через відкриту кримінальну справу", – сказав співбесідник.

Це ж джерело додало, що у четвер Геннадій Лагута купив медпрепарати, які й призвели до смерті.

Депутат Херсонської обласної ради Сергій Хлань вважає, що Лагуту довели до самогубства звинуваченнями в "здачі Херсона". Хоча, на думку депутата, ці звинувачення є безпідставними, адже до посадових обов'язків Лагути не входила підготовка міста до оборони.

Ексміністр соціальної політики Павло Розенко однозначно констатує, що "раптово помирає людина, яка знала всю правду про захоплення Херсонщини". Він говорив, чому так швидко була захоплена Херсонщина, прямо в інтервʼю (фрагмент його інтервʼю "Главкому"):

  • "Я не знав, що Росія здійснить наступ…"
  • "Не було ніяких команд (від вищого керівництва)"
  • "До 24 лютого я займався аеропортами, дорогами, дитячими садками, басейнами…"
  • "У Херсоні треба було підривати мости, але мене не послухали".

Довідка

Геннадію Лагуті було 49 років. На момент повномасштабного російського вторгнення він був очільником Херсонської ОВА. Президент Володимир Зеленський звільнив Лагуту з посади голови Херсонської ОВА 9 липня 2022 року. Сам посадовець встиг виїхати з Херсона й відмовився від співпраці з РФ.

3 лютого 2023 року Служба безпеки України оголосила підозру Лагуті за 2 статтями - підроблення документів (ч. 3 ст. 358 КК України) та шахрайство (ч. 4 ст. 190 КК України). Лагута міг сісти на термін до 12 років, в разі відповідного вироку суду.

Зокрема, йшлося про неправомірне використання машини херсонської підприємиці в "пік" вторгнення росіян до міста. Тоді власниця дала дозвіл на використання машини, однак у липні 2022 року посадовець скористався її відсутністю в Україні та приватизував авто через приватного нотаріуса, йшлося в розслідуванні СБУ.

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення