У Вашингтоні взяли агента Росії: що про неї відомо

 Обозреватель

У Вашингтоні затримано громадянку Росії Марію Бутіну, яку звинувачують у змові з метою роботи агентом іноземної держави без відповідного повідомлення влади США.

Максимальне покарання за цим звинуваченням становить п'ять років в'язниці

Мін'юст США повідомив, що затримання відбулося 15 липня. За версією слідства, Бутіна намагалася розвивати зв'язки в США і проникати в організації, що мають вплив на американську політику з метою просувати інтереси Російської Федерації.

"З початку 2015 року та принаймні до лютого 2017 року Бутіна працювала під керівництвом високопосадовця російського уряду, який раніше був членом парламенту РФ, а потім обійняв високу посаду у Центробанку. Цей чиновник був під санкціями Мінфіну США з квітня 2018 року", - заявили у Мін'юсті США.

Мін'юст зазначив, що Бутіна мала право перебувати і проживати на території США за студентською візою і займалася діяльністю в інтересах РФ без належної реєстрації в Міністерстві юстиції, що в США карається до п'яти років позбавлення волі. Слухання у справі Бутіної призначені на 18 липня в суді округу Колумбія, до цього дня вона залишатиметься під вартою, пише ТАСС.

За інформацією The Guardian, Бутіна відома як протеже Олександра Торшина, колишнього російського державного банкіра, на якого у квітні цього року США затвердили санкції.

"Марія Бутіна, представник російського сенатора Олександра Торшина, і жінка, яка поставила питання Трампу про санкції в кінці 2015 року, щойно була заарештована і звинувачується в тому, що вона є агентом Росії", - йдеться також у повідомленні журналіста-розслідувача BuzzFeed Скота Стедмена.

Відомо, що Бутіна є політологом, підприємцем і громадським діячем, членом правління загальноросійської громадської організації "Право на зброю". Крім того, за даними "Сноба", жінка є почесним членом Української асоціації власників зброї. Там само вказується, що Бутіна брала участь у скандалі "з ловлі американських агентів та агентурного проникнення Навального". Вона народилася 10 листопада 1988 року.

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення