У Великобританії робот-хірург проводитиме найскладніші операції

У Великобританії працюють над створенням ендоскопічного робота-хірурга. Він допомагатиме проводити складні операції, після яких людина швидше одужує.

Ендоскопічна хірургія є найбільш безпечним способом оперування і одним з найскладніших. Компанія Cambridge Medical Robotics створить спеціальну машину на допомогу лікарям. Завдання такої операції полягає у відсутності великих надрізів на тілі людини. Замість них робляться маленькі надрізи, в які вводять необхідні хірургічні інструменти. Оскільки не кожен хірург має достатню кваліфікацію, такий робот стане в нагоді в кожній країні

Розробка пристрою, яка дозволить лікарям не витрачати час на освоєння тонкощів ендоскопічної хірургії, тобто практично відразу виконувати операцію, є головною метою проекту. Для проведення операції за допомогою робота необхідно лише навчитися ним керувати.

Більше 12 мільйонам осіб у світі потрібна така операція, і тільки половині з них були надані необхідні послуги. Через відсутність майстерності лікарів інші не мають такої можливості. Про це говорить Мартін Фрост, виконавчий директор Cambridge Medical Robotics. Він описує пристрій як модульну конструкцію з гнучкими інструментами. Така конструкція вимагає зосередженої уваги на дистанційному управлінні процесом. Тобто лікар керує роботом, поки той робить операцію людині.

Перший робочий прототип планують створити упродовж року.

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення