У Великобританії робот-хірург зробив пеерсадку нирок двом пацієнтам

 Daily Mail

Хірурги лікарні Св. Томаса в Лондоні успішно провели дві операції з пересадки нирки за допомогою роботизованої системи da Vinci. Про це пише Daily Mail.

Для 42-річної Сіобан Морріс ця операція з пересадки нирки стала другою. Першу вона перенесла в 2007 році. Пацієнтка відзначила, що в цей раз вона відчувала себе набагато краще після операції, а біль був "приблизно на 80% менше, ніж першого разу". Інший пацієнт, 58-річний Енді Брукс, заявив, що вже на наступний день після операції зміг "зістрибнути з ліжка і ходити".

Консультант із трансплантології Низам Мамод розповів, що для знеболювання пацієнтам вистачило тільки парацетамолу, хоча зазвичай під час таких операцій доводиться застосовувати морфін упродовж декількох днів.

Роботизовані хірургічні апарати da Vinci виробляє компанія Intuitive Surgical. Система da Vinci складається з чотирьох маніпуляторів, оснащеними малоінвазійними інструментами і 3D-камерою. Діями робота управляє лікар-оператор за допомогою спеціального пульта.

Один з маніпуляторів робота тримає відеокамеру, що передає зображення на пульт лікаря, два інших в режимі реального часу відтворюють здійснювані хірургом руху, четвертий виконує функції асистента хірурга. Ця технологія дозволяє робити точні надрізи, мінімально пошкоджуючи м'язи, завдяки чому процес відновлення відбувається набагато швидше, ніж при стандартному хірургічному втручанні.

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення