У Вінниці медики навчилися "заморожувати" біль

 СЕГОДНЯ

У Вінницькому обласному ендокринологічному центрі хворі м'язи лікують холодом. Спеціальним апаратом тут проводять процедуру "заморожування" болю.

У клініці ми зустріли жителя Вінниці Петра Семенюка. Він скаржиться, що міжхребцеві грижі його мучать вже 19 років. Чоловік переніс три операції, але нестерпний біль в спині не проходить, і він вирішив його заморозити.

"Раніше були такі болі, що я проходив тільки 200 метрів. Я прийшов на заморожування, я думаю, що знімуть ці болі", – розповів чоловік.

Допоміг Петру лікар-анестезіолог Євген Лисак. Рік тому він сам травмував коліно. Біль тамував таблетками і гелями. Коли у відділенні з'явився спеціальний апарат, що заморожує біль, вирішив провести експеримент на собі. Відтоді про дискомфорт забув.

"Процедура безболісна, ніяких би наслідків це не мало, зараз болю, як і не бувало", – каже медик.

Поки цей апарат – єдиний в Україні, стверджують в ендокринологічному центрі. В основному процедури рекомендують спортсменам після травм і людям, у яких дуже сильні болі. Спеціальною голкою лікарі заморожують нерв, і про дискомфорт в суглобах або спині можна забути на цілих дев'ять місяців. Потім нерв відновлюється, а організм починає лікувати сам себе, кажуть медики. Після процедур деякі пацієнти більше за допомогою не звертаються.

"Біль зник, нерв відновився і больовий синдром вже не повернувся. І пацієнт живе нормальним, активним життям, і в таких випадках до нас не приходить в принципі. За що ми і боремося", – зазначив завідувач відділенням анестезіології та реанімації Вінницького обласного ендокринологічного центру Дмитро Дмитрієв.

Процедура заморожування болю – справжній порятунок для людей з діабетом.

"Частина болів, які виникають при ускладненні цукрового діабету, невропатичні болі, традиційними методами не знімає. Уявляєте, це біль у ногах, який вимотує людину і постійно ниє", – розповів головний лікар Вінницького обласного ендокринологічного центру Філіп Прудіус.

В ендокринологічному центрі сподіваються, що невдовзі відкриють ціле відділення, де будуть заморожувати біль.

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення