У виправному центрі Дніпропетровської області ув'язнених примушували до безоплатної праці, - ГПУ

 Канал 112

У Покровському виправному центрі №79, що у Дніпропетровській області, було виявлено низку грубих порушень законодавства про працю під час залучення ув'язнених до оплачуваних робіт. Про це повідомив речник Генпрокуратури Андрій Лисенко на своїй сторінці в Facebook.

Порушення були виявлені під час перевірки, яка проводилася спільно управліннями нагляду за додержанням законів при виконанні судових рішень, Держпраці, Держпродспоживслужби і ДержНС.

"Перевіркою встановлено, що всі засуджені, які відбувають покарання у виправному центрі, у порушення вимог ч. 1 ст. 60 Кримінально-виконавчого кодексу України залучені до оплачуваних робіт без строкових трудових договорів. Крім того, 30 засуджених жінок працюють у вкрай важких умовах на Нікопольському заводі феросплавів (контрагентський об’єкт). В’язні скаржилися на недотримання елементарних умов техніки безпеки та виробничої санітарії на вказаному об’єкті, а також невиплату їм заробітної плати, ненадання своєчасної медичної допомоги та неможливість відвідування лазні виправного центру (у літній період засуджені змушені митися у літньому душі, який не обладнано належним чином)", - повідомив Лисенко.

Відзначається також, що ув'язнені, які виконують план робіт, не отримують ніякої заробітної плати, а після відрахувань на харчування, комунально-побутове забезпечення та інші послуги мають борги перед виправним центром від 3 до 8 тисяч гривень.

Крім того, були виявлені порушення пожежної та техногенної безпеки та охорони праці, а також неналежні умови зберігання і вживання харчових продуктів.

Виявлені факти були внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань. Попередньо справа кваліфікується за ч. 1 ст. 172 КК України - грубе порушення законодавства про працю. Крім того, вирішується питання про внесення даних за ознаками злочину, передбаченого стю 149 КК України - катування.

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення