У водах Гонконгу виявили древній морський артефакт

 Новое Время

У водах Гонконгу був виявлений фрагмент якоря віком близько 1000 років. Це найдавніший з морських артефактів, знайдених в даному регіоні, і дослідники вважають тут може ховатися безліч історичних цінностей.

"Ми дивимося на це, як на вершину айсберга, - розповідає археолог проекту Hong Kong Underwater Heritage Білл Джеффрі. - Спеціальний адміністративний район Гонконг на 60% покритий водою, але при цьому тут практично не проводилися підводні археологічні роботи".

Фрагмент якоря, знайдений Джеффрі, налічує 1,8 метра в довжину і виконаний з граніту. Матеріал, а також зовнішній вигляд штока дали дослідникам підстави вважати, що він відноситься до часів династії Сун, що існувала в 960-1279 роках н.е. Ймовірно, якорем оснащувалося торгове судно.

Крім цього, дослідники знайшли в водах Гонконгу європейську корабельну гармату початку XIX століття. Передбачається, що її використовували на торговому судні для захисту від піратів.

Джеффрі і інші учасники проекту Hong Kong Underwater Heritage розраховують, що в майбутньому завдяки цим знахідкам в Гонконзі буде проводиться більше підводних археологічних робіт.

"У Гонконзі знаходиться 236 островів, так що тут може бути безліч місць корабельних аварій та інших майданчиків, можливо, навіть доісторичних", - говорить Джеффрі.

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення