У ВР розповіли, коли чекати страхову медицину

 Радио Свобода

Страхова медицина може стартувати в 2023 році. Про це заявив Глава комітету Верховної Ради з питань здоров'я нації, медичної допомоги і медичного страхування, нардеп від Слуги народу Михайло Радуцький.

За його словами, медична страховка буде покривати те, що не увійшло в гарантований державою обсяг безоплатної медичної допомоги. Але для цього має бути дотримано кілька умов.

"Ми не говоримо, що ми скасуємо фінансові гарантії. Це universal coverage (універсальне покриття витрат пацієнта, гарантований мінімум безкоштовних медичних послуг). І він повинен бути. Всі країни за нього борються. Страховка покриватиме те, що не потрапило в гарантії. По-перше, ми повинні не помилитися. Ми повинні вибрати ту модель, яку ми фінансово і якісно можемо дозволити в Україні", - сказав Радуцький.

Також нардеп вважає необхідною умовою для запуску страхової медицини виведення зарплат українців з тіні.

"Ми зробимо все, щоб відсоток чорної зарплати був з кожним днем все менше і менше. І ми розглядаємо можливість написання закону і вибору моделі в цьому році. Але ми вважаємо, що економічно за офіційністю зарплати ми вийдемо на можливість, щоб цей закон заробив десь рік-два - десь 2023 рік", - зазначив голова парламентського комітету, наголосивши, що це - не обіцянка, а плани.

Як відомо, Державне медичне страхування, яке в 2018 році почало впроваджувати Міністерство охорони здоров'я, передбачає, що всі громадяни України вже застраховані (за свої медичні послуги вони заплатили з загальних податків). За ці податки вони отримують гарантований державою страховий пакет - перелік медичних послуг.

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення