У Запоріжжі гігантська сколопендра прилізла в квартиру (фото)

Жителі Хортицького району Запоріжжя виявили у себе вдома сколопендру. Про це повідомляє "Голос Запорожья".

Кримська, точніше кільчаста, сколопендра - представник сімейства губоногих багатоніжок. В біологічній номенклатурі вона іменується Scolopendra cingulata.

Сколопендра може з'їсти будь-яку істоту, що не перевищує її габаритами, тому полює навіть на маленьких ящірок або змійок. У довжину вона досягає 10-15 см, росте протягом всього життя.

У людей є підстави побоюватися кільчастих сколопендр - це отруйні багатоніжки. Здорову дорослу людину їх отрута не вб'є, але 1-3 доби хвороби забезпечить. Особи зі слабким здоров'ям, діти, алергіки при зустрічі з нею взагалі ризикують життям.

Укус її дуже болісний, навколо нього швидко виникають запалення, набряк, почервоніння. У жертви нападу піднімається температура, болить голова, ломить суглоби, можуть початися галюцинації, розвинутися різні прояви алергії (в тому числі і задуха).

Але сколопендрі навіть не треба кусатися, щоб завдати неприємностей. Якщо вона роздратована, її тіло виділяє отруйну рідину. Вона стікає по ніжках. Якщо розлючена особина просто проповзе по оголеній ділянці людського тулуба, вже виникне отруєння.

Відчуття можна порівняти з опіком, на шкірі тут же з'являється червоний слід, схожий на результат удару хорошою різкою або опік праскою. Якщо придивитися, в ньому видно дві лінії червоних точок - сліди ніжок. Симптоми отруєння схожі на ті, що виникають при укусі.

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення