У Запоріжжі від небезпечної інфекції померла 8-місячна дитина

У запорізькій лікарні померла восьмимісячна дитина через небезпечне захворювання - менінгококову інфекцію. Хвороба стрімко розвивалась і, незважаючи на зусилля медиків, врятувати життя дитині не вдалося.

Трагічний випадок стався у Запоріжжі минулого тижня. Про це 10 квітня повідомили у Запорізькому обласному центрі контролю та профілактики хвороб МОЗ України.

Зазначається, що при госпіталізації дитині встановили діагноз менінгококової інфекції, і після цього терміново було розпочато лікування. Проте хвороба "мала блискавичний перебіг", і малюка врятувати не вдалося.

Медики звертають увагу, що з моменту захворювання дитини до звернення за медичною допомогою минуло 5 діб. Там зазначають, що враховуючи швидкий перебіг захворювання, оптимальними термінами є встановлення діагнозу в перші 12 годин від початку хвороби.

Довідка

Менінгококова інфекція – це важке бактеріальне інфекційне захворювання, на яке хворіє тільки людина. Має різні клінічні прояви від безсимптомного носоглоткового носійства до тяжких форм із високою летальністю. Тяжкість клініки наростає дуже швидко та може мати блискавичний характер.

Джерелом інфекції, в основному є носії збудника, які виділяють менінгокки в зовнішнє середовище, але не мають запальних змін у носоглотці.

Збудник передається із краплями слизу під час кашлю, чханні, розмови. Близький тривалий контакт з інфікованою людиною-носієм сприяє поширенню хвороби. У сім'ях, де виник випадок менінгококової інфекції, ризик зараження інших членів її зростає у 400—800 разів. Менінгококові інфекції є тяжкими, переважно дитячими захворюваннями. Найвищий рівень захворюваності серед дітей до 1 року.

Основними клінічними ознаками менінгококової інфекції є менінгіт і сепсис .

Менінгіт починається, як правило, гостро, з різкого ознобу і підвищення температури тіла до 38-40°С. Також характерна виражена загальна слабкість, біль в очних яблуках, потім з'являється головний біль , який швидко наростає, стає розлитим, виснажливим. Виникає блювання, що не приносить хворому полегшення. Типова поза хворого - він лежить на боці з відкинутою назад головою і приведеними до живота колінами. Для маленьких дітей тривожною ознакою є відмова від їжі.

Менінгококовий сепсис також характеризується гарячкою.

Основна клінічна ознака, що дозволяє розпізнати менінгококцемію — характерний геморагічний висип, що зазвичай з'являється на 1-у добу захворювання: елементи висипу у вигляді зірочок різної величини, від яскраво-червоного до темно-червоного або фіолетового відтінку.

Менінгококова інфекція – це важке, але виліковне захворювання. Воно лікується звичайними антибактеріальними препаратами. Однак, враховуючи швидкий перебіг захворювання, оптимальними термінами діагностики слід вважати перші 12 годин від початку хвороби.

Раціональне лікування, розпочате в ці терміни, дає змогу врятувати життя пацієнта, призводить до одужання хворих та визначає сприятливий прогноз. Тому вкрай важливим у випадку менінгококової інфекції є негайне звернення за медичною допомогою. Тут дійсно - зволікання смерті подібно.

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення