Убивство поліцейських у Княжичах: двом підозрюваним світить довічне

Генпрокуратура заявляє, що завершила досудове розслідування та ознайомила з його результатами службовців Нацполіції, які влаштували перестрілку у с. Княжичі, внаслідок чого загинули 4 поліцейських.

Про це йдеться у повідомленні прес-служби відомства.

(Раніше у новинах повідомлялося про 5 загиблих. У ГПУ пояснили "Українській правді", що загинули "4 поліцейських і один нападник").

Розслідування велося відносно 5 службовців Нацполіції, які "організували та забезпечили незаконне застосування вогнепальної зброї у с. Княжичі".

"Встановлено, що керівники низки підрозділів ГУ НП у Києві… перебуваючи в с. Княжичі… перевищуючи надану їм владу…, діючи умисно, незаконно та безпідставно організували, а окремі з них забезпечили застосування та безпосередньо застосували вогнепальну зброю на ураження людей, що призвело до смерті 4 співробітників Нацполіції", - йдеться в повідомленні.

Також зазначається, що застосування зброї призвело до пошкодження службових машин та іншого майна поліції і завдало матеріальної шкоди на понад 3 мільйони гривень.

Дії п’яти підозрюваних кваліфіковано за ч. 3 ст. 365 ККУ (перевищення влади, яке спричинило тяжкі наслідки).

"Крім цього дії одного з підозрюваних кваліфікували також за ч. 2 ст. 15, п.1, 5 ч. 2 ст. 15 ККУ (замах на умисне вбивство двох і більше осіб та вчинене способом, небезпечним для життя багатьох осіб), а ще двох за ч. 3 ст. 27, ч. 2 ст. 15, п. 1, 5 ч. 2 ст. 115, п. 1, 5 ст. 115 ККУ (організація умисного вбивства двох і більше осіб, вчинене способом, небезпечним для життя багатьох осіб та замаху на умисне вбивство)", - йдеться в повідомленні.

Також відзначається, що наразі всі підозрювані та їхні захисники ознайомилися з матеріалами досудового розслідування.

"Обвинувальний акт та реєстр матеріалів досудового розслідування у вказаному кримінальному провадженні направлено процесуальному керівнику для вирішення питання про його затвердження", - йдеться в повідомленні.

У ГПУ відзначили, що підозрюваним загрожує покарання у вигляді позбавлення волі на строк до 15 років, а двом з них у вигляді довічного позбавлення волі.

Нагадаємо:

Про завершення розслідування перестрілки в Княжичах Генпрокуратура повідомляла ще майже рік тому у травні 2018 року.

Смертельна перестрілка у Княжичах сталася уночі 4 грудня 2016 року.

Тоді загинули 5 правоохоронців: двоє співробітників держслужби охорони, двоє поліцейських – розвідників і співробітник спецпідрозділу КОРД.

30 серпня 2017 року генпрокурор Юрій Луценко назвав 3 підозрюваних у смертельній перестрілці в Княжичах.

У вересні 2017 року Печерський районний суд обрав запобіжний захід у вигляді цілодобового домашнього арешту та носіння електронного браслету для двох підозрюваних у розстрілі поліцейських у Княжичах: КОРДівцю Андрію Куряті, який керував спецоперацією у Княжичах, та столичному слідчому Роману Мариновському.

Згодом Куряту звільнили.

Курята оскаржив своє звільнення, і вже в грудні 2017 року суд поновив його на посаді начальника карного розшуку Головного управління Нацполіції в Києві.

У січні 2018 року суд відпустив Куряту з-під домашнього арешту.

У листопаді 2017 року Окружний адмінсуд також поновив на посаді командира взводу поліції охорони, якого звільнили за причетність до перестрілки в Княжичах.

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення