​Україна була в кроці від війни з Росією двічі, - генерал Маломуж

За роки незалежності Україна була в кроці від війни з РФ двічі - в 2006 і 2008 роках. Про це в інтерв'ю «Фактам» розповів колишній керівник Служби зовнішньої розвідки України Микола Маломуж.

Зокрема, він розповів, як їздив від імені Віктора Ющенка вести переговори з Володимиром Путіним після того, як в ніч на 1 січня 2006 року «Газпром» перекрив Україні подачу газу.

«2 січня 2006 року наша делегація вже була в Москві. На переговорах Путін, як то кажуть, з порога став пред'являти претензії Україні: «Ви хочете воювати з братнім народом - з росіянами? У НАТО збираєтеся вступати? Бази на своїй території розміщуєте проти Росії? Якщо так, то справа йде до війни», - згадує екс-голова Служби зовнішньої розвідки.

За його словами, переговори тривали три з половиною години. Тоді вдалося домовитися.

«Ми з Путіним розмовляли тет-а-тет. У відповідь я йому сказав: «Ви маєте рацію. Якщо конфронтація між нашими країнами буде тривати і далі, то вона може призвести до війни. Але навіщо вона потрібна? Давайте знаходити порозуміння». На той момент Росія і Україна економічно були ще тісно пов'язані. Наприклад, де робили стратегічне озброєння російської армії - ракети СС-20? У нас в Дніпрі, в конструкторському бюро «Південне». Ми могли просто припинити подібну співпрацю. Я про це повідомив Путіну, додавши: «У людей свята. Новий рік, Різдво. Давайте пустимо газ. Ви ж зараз втрачаєте гроші, але потім можете втратити більше», - розповів Маломуж.

За два роки Україна знову опинилася в кроці від війни з Росією. У серпні 2008 року через військовий конфлікт між РФ і Грузією перед офіційним Києвом постало питання: як реагувати? За словами Маломужа, він запропонував виступити Україні в ролі миротворця - домовитися з росіянами про розведення військ і про проведення переговорів. Тоді українська сторона дзвонила президентові РФ Дмитру Медведєву, але він навіть трубку не взяв.

«Ющенко в цей час проводив відпустку в Криму. Там же знаходилися міністр закордонних справ Володимир Огризко, голова СБУ Валентин Наливайченко, міністр оборони Юрій Єхануров і я. Обговорювали інші варіанти. Надійшла пропозиція замінувати акваторію Чорного моря, щоб росіяни не змогли вдарити по Грузії з цього напрямку. Я був проти. Кажу: «І що? Ми почнемо війну з Росією?». У мене були точні дані розвідки, що в цей період в НАТО були категорично проти війни з росіянами. Так, вони були готові підтримати Грузію. Але тільки на політичному рівні. Воювати з росіянами вони не збиралися. І ми теж тоді не вплуталися», - розповів Маломуж.
Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення