Україна накопичила мало газу для зими. "Під час морозів, в будинках очікують +12"

 Вести.UA

Замінити блакитне паливо можна вугіллям, але і його у нас поки не вистачає

Нинішню зиму українці можуть провести в холодних квартирах. За словами експертів, через те, що січень і лютий обіцяють морозними і сніжними, газу на опалення може просто не вистачити. Точно так само як і вугілля. Через дефіцит коштів уряд заклав у засіки мінімум енергоресурсів.

Першими відключать підприємства

За словами директора Інституту енергетичних досліджень Дмитра Марунича, зараз в газосховищах накопичено близько 14,5 млрд кубів газу, а треба як мінімум 17 млн кубів: «Міністр палива заявив, що нам необхідно ще 2,5 млрд тонн, щоб пройти зиму. Однак хочу нагадати, що взимку 2012 року через морози Україна спожила 20 млрд тонн. Правда, тоді ще працювала промисловість і був Крим. Нам довелося відбирати газ з транзитної труби, в результаті болгарські та австрійські бабусі мерзли в своїх будинках, тому що Європа реально недоотримала 15% газу. Тоді скандал вдалося зам'яти. Чи вдасться зараз, сумніваюся».

Два останніх роки Україні щастило — зими були теплими, тому газу витрачалося менше.

Поки ж, за прогнозами народного синоптика Леоніда Горбаня, січень і лютий обіцяють бути сніговими і морозними, з температурою -20 градусів.

«За законом, якщо нам не вистачить газу, то в першу чергу будуть відключати підприємства. Житлові будинки залишити без тепла не можуть, але прикрутити його до технологічного мінімуму цілком. У такому разі в квартирах буде +12 градусів», — пояснює Марунич. Нагадаємо, в минулому році Кабмін хотів поміняти саннорми по температурі приміщення взимку, але передумав.

Енергетичний експерт Валентин Землянський вважає, що багато чого залежить від рішення МВФ — чи дадуть нам транш: «Якщо все-таки дадуть грошей, то це дозволить розморозити кредит від Світового банку, і ми зможемо докупити газ. Якщо ні, то НАК повинен заплатити зі свого прибутку».

Економічний експерт Андрій Блінов вважає, що НАК «Нафтогаз України» робить ставку на технологічний мінімум запасу газу: «Останні два роки нам щастило з теплою зимою. Але все одно рівень в 14,5 млрд кубів — цього мало. Потрібно як мінімум 16-17 млрд кубів. Досить, щоб кілька днів мороз тримався нижче ніж -10 градусів, і ми будемо вигрібати газ, який потрібен для реверсу. Знову будемо створювати штаби, які будуть тримати погоду в їжакових рукавицях. Тримати газ на мінімумі — це безвідповідально».

Скільки вугілля потрібно для зими

Якщо не вистачає газу, то замінити його можна вугіллям та мазутом. Правда, з вугіллям у нас поки що теж не склалося. На сьогодні в запасах тільки 1 млн тонн, а на початок опалювального сезону потрібно більше.

«Сподіваюся, у нас встигнуть завезти 2 млн тонн вугілля. Але головне — ритмічність поставок. Україна в місяць витрачає до 2 млн тонн. Везуть його з ПАР і Австралії, а також з непідконтрольних територій. Якщо не буде форс-мажору, то його вистачить», — вважає Землянський.

Що стосується мазуту, то у нас в засіках 30 тис. тонн.

«На мазуті можуть працювати далеко не всі ТЕЦ. У Києві, наприклад, тільки ТЕЦ-5 і ТЕЦ-6. В інших містах таких станцій майже немає. Мазут — це не газ, який надходить по трубах. Його привозять в цистернах в обмін на гроші, і в борг не дадуть», — говорить Марунич.

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення