Україна вимагатиме від Росії не менше $ 1 трлн за Крим і Донбас

 ТАСС

Україна вимагатиме від Росії не менше $ 1 трлн за збитки в Криму та на Донбасі, сказав глава уряду України Арсеній Яценюк.

"У нас є два ключових кейса в ЄСПЛ. Ці дві юридичниі справи стосуються як російської анексії Криму, так і російської інтервенції Донецька і Луганська", - заявив прем'єр країни.

За словами Яценюка, перший кейс, який був відправлений в ЄСПЛ, має загальну суму збитку більше $ 1 трлн. При цьому Яценюк додав, що сума позову може бути збільшена.

"Фінальна цифра збитків України від Російської Федерації з'явиться на фінальній стадії розгляду справи в ЄСПЛ", - сказав глава уряду.

Яценюк також нагадав, що "дата щодо прийняття від Російської Федерації пояснень за цими позовами визначена судом - 1 січня наступного року". Прем'єр-міністр України закликав Росію не звертатися "з проханням щодо перенесення терміну розгляду справи". Крім того Яценюк повідомив про те, що Україна має "ряд комерційних і арбітражних спорів проти Російської Федерації, в тому числі і державних компанії, які зазнали збитків і втратили майно від російської агресії в Криму, Донецьку і Луганську, які зараз також подають позови проти РФ ".

"Наші банки та інші держкомпанії судитимуться з Росією у всіх судах - комерційних та арбітражних, і процес йде", - підкреслив він.

Яценюк також повідомив про двох позовах Києва проти "Газпрому".

"Окремо у нас йдуть два судових спору ключових проти" Газпрому "- як за контрактом купівлі-продажу газу, так і по транзиту", - уточнив прем'єр.

Україна готується до юридичної війни з Росією, заявив Арсеній Яценюк.

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення