Україна все ще чекає на зміни і розчаровується у владі, — Financial Times

 The Financial Times

Чинна українська влада, яка очолила країну майже два роки тому після Революції Гідності, все більше розчаровує людей, тонучи у корупції та внутрішніх чварах. Про це йдеться у статті Романа Олеарчука та Нейла Баклі на сторінках авторитетної британської газети Financial Times.

Можливо, українці ще не готові масово повернутися на вулиці. Але через два роки після протестів на Майдані опитування свідчать, що багато хто переконаний, що прозахідні лідери, яких вони привели до влади, не виправдали вимоги демонстрантів: про відмову від клептократії, вищий рівень життя і верховенство права,— пише видання.

Як зазначає видання, увага людей наразі повертається від війни на Донбасі та спаду економіки до боротьби з корупцією. Для підтвердження негараздів у владі на фоні корупції видання нагадало конфлікт між депутатом Олегом Барною і Арсенієм Яценюком у Верховній Раді, а також Арсеном Аваковим і Міхеїлом Саакашвілі на засіданні ради реформ.

"Все це створює занепокоєння в західних столицях, які підтримали уряд в умовах російської агресії", – наголошують автори статті.

Видання зазначає, що у роботі української влади є значні успіхи, про які говорять на Заході, наприклад, дерегуляція бізнесу, більша прозорість публічних фінансів, децентралізація, реформа газового і банкового ринків, макроекономічна стабілізація, запровадження методів жорсткої економії і приведення цін на газ для споживачів до ринкового рівня. Тим не менше, залишаються значні проблеми, зокрема — провал формування незалежної суддівської і прокурорської системи.

Критики побоюються, що пан Порошенко, який сам є мільярдером, і пан Яценюк, можливо, нездатні реформувати систему, оскільки вони самі є вихідцями з неї,— йдеться у матеріалі.

Рейтинг Яценюка, пише Financial Times, незважаючи на всі його спроби виправдатися, фактично досягли дна, та й Порошенко втратив фактично половину рейтингу, а українські ЗМІ звинуватили як мінімум двох бізнесменів у зловживанні тісними зв'язками з президентом. Сам Порошенко ці звинувачення відкидає і запевняє, що відійшов від справ, додають автори статті.

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення