Україна вводить санкції проти Нікарагуа через Крим

Україна висловила протест і почала санкційний процес щодо Нікарагуа через незаконний і неузгоджений з Україною візит посла Нікарагуа в РФ Альби Асусена Торрес в Крим для вручення "почесному консулу Нікарагуа в РФ з резиденцією в Сімферополі" Олегу Белавенцеву консульського патенту. Про це йдеться в заяві МЗС України, яку було оприлюднено у вівторок, 10 листопада.

"Українська сторона почала процес застосування санкційних заходів відповідно до законодавства України і вживатиме надалі всі необхідні дії, передбачені законами України та нормами міжнародного права, для захисту суверенітету і територіальної цілісності нашої держави", - заявили в МЗС.

У документі наголошується, що це є грубим порушенням законодавства України та міжнародного права, зокрема резолюцій Генеральної Асамблеї ООН.

"Ця дія вважається нашою державою нікчемною і розглядається як відверто недружній крок з боку Нікарагуа до України, який сприяє агресії Російської Федерації і її спробі анексії невід'ємної частини території України, якою є Автономна Республіка Крим і місто Севастополь", - зазначили у зовнішньополітичному відомстві.

У МЗС нагадали, що відповідно до законодавства України, в'їзд іноземців і осіб без громадянства на тимчасово окуповану територію і виїзд з неї здійснюється через територію України, а будь-які органи, їхні посадові та службові особи на тимчасово окупованій території і їхня діяльність вважаються незаконними, якщо вони створені, обрані або призначені в порядку, який не передбачений законодавством України.

У заяві наголошується, що Міністерство закордонних справ України неодноразово попереджало Нікарагуа про неприпустимість дій, що порушують суверенітет і територіальну цілісність держави.

Напередодні повідомлялося, що Нікарагуа відкриває перше іноземне консульство на території Криму.

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення