Україна заборонила мовлення телеканалу "Дощ"

 Дождь

Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення заборонила мовлення російського телеканалу Дощ через порушення українського законадательства. Про це Дощу повідомив представник провайдера-партнера «Воля», чий юрист був присутній на засіданні регулятора.

За словами представника «Волі» Оксани Веселової, рішення про виключення Дощу з переліку іноземних програм, зміст яких відповідає українському законадательству, було прийнято на засіданні Нацради 12 січня. Офіційний документ буде опублікований 16 січня. З цього моменту у операторів буде місяць, щоб виключити канал з мереж.

Веселова розповіла Дощу, що трансляція каналу на території країни була заборонена через розміщення в ефірі комерційної реклами. Українське законодавство забороняє розміщення реклами в ефірі закордонних телеканалів. Виняток становлять канали, які потрапляють під юрисдикцію держав-членів Європейського союзу або держав, які ратифікували Європейську конвенцію про транскордонне телебачення (Росія не входить в число цих держав).

«Інтерфакс» з посиланням на члена Нацради Сергія Костинського називає ще одну причину заборони на мовлення Дощу. За даними агентства, телеканал порушив закон країни, транслюючи інформацію, яка посягає на територіальну цілісність України — телеканал зображує Крим як територію Росії.

«Мені дуже шкода, що Нацрада України ухвалила таке рішення», — заявила гендиректор Дощу Наталія Синдєєва. За її словами, згідно з умовами договорів з усіма провайдерами на Україні мовлення Дощу на всій території країни здійснюється через IP-з'єднання без прямої комерційної реклами. Вона зазначила, що Нацрада України була повідомлена про це 8 серпня 2016 року, після чого претензій щодо невідповідності змісту телеканалу українському законадательству Дощ не отримував.

За словами генерального директора Дощу Наталії Синдєєвої, телеканал керується російським законадательством при зображенні карти Росії.

Раніше в Україні було заборонено або обмежено мовлення більше 60 російських телеканалів. З них 14 каналів, у тому числі «Перший канал», НТВ, «Росія-1», РБК-ТВ, були заборонені «в цілях контролю за дотриманням законодавства в сфері тимчасової заборони на трансляцію російських телеканалів, які пропагандують війни та насильство в Україні».

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення